Bruce Springsteen i sorg

<p><span class="edrumImageCaption">Danny Federici holdt seg gjerne anonymt i bakgrunnen når E Street Band sto på scenen, men var sentral i bandets lydbilde. Her er han fotografert bak Bruce Springsteen (til høyre) og Nils Lofgren. Foto: AP</span> </p>
Danny Federici holdt seg gjerne anonymt i bakgrunnen når E Street Band sto på scenen, men var sentral i bandets lydbilde. Her er han fotografert bak Bruce Springsteen (til høyre) og Nils Lofgren. Foto: AP

Utsetter to konserter etter dødsfallet til E Street Band-medlem Danny Federici.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Springsteen og Federici på scenen.Springsteen og Federici på scenen.

Danny Federici som er et originalt medlem av The E Street Band døde torsdag etter å kjempet mot hudkreft i tre år. Han ble kun 58 år gammel.

- Danny og jeg jobbet sammen i 40 år. Han var en helt fantastisk keyboardist, og en helt naturlig musiker. Jeg elsket ham veldig høyt. Vi vokste opp sammen, sier «The Boss» i en melding på sin offisielle hjemmeside.

Danny Federici og Bruce Springsteen begynte å spille i band sammen allerede i 1969. Da The E Street Band ble dannet tre år senere, var Frederici et sentralt medlem.

Lojal

- Det sier noe om Danny Federicis lojalitet at da han ga ut sitt første soloalbum i 1997, oppkalte han det etter hjemstedet sitt, «Flemington» (New Jersey). En lojalitet som Bruce Springsteen nøt godt av i de førti årene som Federici og Springsteen spilte sammen. Faktum er at det i sin tid var Federici og trommeslageren Vini Lopez som innviterte Bruce til å bli med i sitt band, alstå ikke omvendt. Men som vi alle vet, det var gitaristen fra Freehold som fremstod som naturlige sjefen, sier musikkskribent og Springsteen-fan Tom Skjeklesæther.

Han karakteriserer Federici som et av de viktigste medlemmene av Springsteens band.

Danny Federici (1950-2008) (Fpto: badlandso.tl)Danny Federici (1950-2008) (Fpto: badlandso.tl)

- I et band som består av flamboyante og utadvendte medlemmer, fylte Danny Federici rollen som den tause og tilbaketrukne. At han ble kalt «Phantom Dan» er en refleksjon av nettopp det. Men musikalsk var Federici definitivt en av bærebjelkene i det ofte massive E Street Band-soundet. Hans mesterlige håndtering av orgelet var en sentral del av Springsteens ønske om å fremstå som ivaretager av klassisk American Music.

Grunnpilar

Rune Hellerud er leder av en av de største Springsteen fansidene i Norge, Badlandso.no . Han har fulgt bandet i mange år. Han beskriver Frederici som en av grunnpilarene i The E Street Band.

- Da de første ryktene begynte å svirre i fjor, ante jeg det verste. Dette var en en aggresiv form for hudkreft og ryktene vil ha det til at det var svært alvorlig. Men etter at Danny Federici var på bedringens vei her i vinter, trodde jeg kanskje at han hadde overvunnet kreften. Han spilte til og med sammen med The E Street Band i Indianapolis den 20. mars. Så det var forferdelig trist å få nyheten om at Danny gikk bort i går ettermiddag. Det er ingen tvil om at bandet mister noe av sin særpregne lyd som Danny stod for. Men jeg er sikker på at Bruce og resten av medlemmene i bandet vil fortsette å spille i Danny Federici's sin ånd, sier han.

Orgelspillet til Danny Federici kan blant annet høres på klassikeren «Born To Run» fra 1975. Han spilte også orgel og klokkespill på monsterhiten «Born in the U.S.A» i 1984.

Federici har spilt med bandet hele tiden, og spilte sin siste konsert med Springsteen 20. mars.

Danny Federici har også gitt ut to soloplater, «Flemington» og «Out of a Dream».

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus