Familien takker for støtte

Femåringen ble tatt fra moren utenfor en barnehage i Virum onsdag. Han ble holdt fanget i drøyt 26 timer før han ble satt fri under en omfattende politiaksjon i Hvidovre torsdag kveld. Foto: Scanpix
Femåringen ble tatt fra moren utenfor en barnehage i Virum onsdag. Han ble holdt fanget i drøyt 26 timer før han ble satt fri under en omfattende politiaksjon i Hvidovre torsdag kveld. Foto: Scanpix

–Faren til Oliver Chaanhing takker politiet for støtten og hjelpen med å finne sønnen som var bortført i Danmark. Kidnappingen føltes helt uvirkelig og surrealistisk, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil gjerne benytte sjansen og muligheten til å si takk til politiet og til alle som har hjulpet politiet med å finne Oliver. Og takk til alle som har tenkt på oss og for den støtten vi har fått, sa Olivers far, Raymond Chaanhing, fredag.

Fem år gamle Oliver ble kidnappet utenfor en barnehage i Virum nord for København onsdag. Han ble holdt fanget i et bokollektiv i utkanten av Hvidovre og satt fri etter en politiaksjon torsdag kveld.

Gutten skal ha blitt bakbundet og var alene hele natt til torsdag før han ble befridd av spesialtrente politifolk. Seks personer, fem menn og en kvinne, er pågrepet i saken. Alle nekter straffskyld.

– Oliver har det etter forholdene bra. Han har sovet godt i natt sammen med oss, fortalte faren da han møtte journalister i familiens restaurant i Virum.

Ifølge politiet har de anholdte en forbindelse til Olivers familie, men faren ønsker ikke å kommentere opplysningen.

– Forskrekket

Chaanhing synes det er vanskelig å beskrive hvordan han opplevde de timene sønnen var borte. Han sier også at de ikke hadde noen konkrete mistanker om hvem som kunne stå bak bortføringen.

– Vi var svært overrasket. Det var uvirkelig og surrealistisk.

Nå får familien hjelp av psykologer for å bearbeide det som har skjedd og gi Oliver den omsorgen han trenger.

– Han var veldig forskrekket og sjokkert. Han har etter hvert fortalt litt om det som skjedde, sier faren, som ikke vil si noe mer om hva Oliver har sagt siden han kom hjem igjen.

Lettet

Olivers bestefar Mark Chaanhing snakket med barnebarnet på telefon etter løslatelsen og er lettet over at gutten nå er i trygghet.

– Han ropte jublende «farfar, farfar, jeg har fått en cola av politiet», forteller Mark Chaanhing smilende til dansk TV 2.

– Vi er takknemlige for politiets store innsats og sympatien og støtten vi har fått fra det danske folk, fremholder han.

Familien til Oliver beskrives som svært rik og eier flere restauranter i København-området. Faren er medeier i velkjente Det Kinesiske Tårn i Tivoli i den danske hovedstaden.

Ifølge B.T. har Chaanhing-familien vært utsatt for et kidnappingsforsøk tidligere. En tolv år gammel gutt i familien ble forsøkt bortført i 1988 av en bande med bakgrunn i den kinesiske restaurantbransjen.

Alene

Fagfolk er uenige om hvilke psykiske skader gutten kan ha blitt påført under kidnappingen.

Gutten virket i fin form og fortalte gledesstrålende til bestefaren at han hadde fått brus av politiet etter at han kom til rette. På lengre sikt er det mer usikkert hvordan han vil reagere på det han har vært igjennom, ifølge psykologene.

– Det er selvsagt utrolig tøft for en så liten gutt å bli bortført med makt. Men hvis kidnapperne har behandlet ham bra, og foreldrene kan overbevise ham om at det ikke skjer igjen, vil han kunne komme over det, sier psykolog Vernon Jones.

Hans kollega Kuno Sørensen er imidlertid ikke like optimistisk.

– Slike opplevelser kan utløse sterk angst hos barn, og det vil gi dem livslange traumer, mener Sørensen ifølge Politikens nettutgave .

Ifølge avisen deltok det danske overvåkingspolitiet i etterforskningen av saken og aksjonen der Oliver ble satt fri.

Personvernpolicy