Åpen for alle - alltid

- Hjernestørrelse påvirker Alzheimers-risk

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Størrelsen på hjernen kan avgjøre om du får Alzheimers, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Alzheimers sykdom:
Alzheimer er en sykdom hvor cellene i hjernebarken brytes ned og erstattes med avleiringer.

De aller fleste tilfeller oppstår etter 60-årsalderen, men 2-7 prosent av Alzheimerpasientene får sykdommen før.

Alzheimer går til en viss grad i familier, men ofte opptrer den enkeltstående.

Kilde: Lommelegen.no

Alzheimers sykdom er den største årsaken til demens i vestlige land. I Norge er mellom 35.000 og 40.000 mennesker rammet.

Sykdommen er knyttet til opphopning av proteinet beta amyloid, som klumper seg sammen og danner farlig plakk på hjernen.

Dette funnet vil forhåpentligvis kunne hjelpe oss med å finne nye strategier for forebygging. Noen mennesker er helt klare i toppen og har god hukommelse når de dør, men likevel vises tegn på Alzheimers ved obduksjon.

Ny amerikansk forskning viser at hos disse menneskene er hjernesenteret i tinninglappen (hippocampus) større enn hos andre.

Det kan være dette som beskytter disse menneskene fra symptomene på Azheimers, sier forsker Deniz Erten-Lyond, ved Oregon Health and Science University i Portland, som står bak undersøkelsen.

- Dette funnet vil forhåpentligvis kunne hjelpe oss med å finne nye strategier for forebygging, sier han ifølge nettstedet Science Daily.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Blodprøve avslører Alzheimers-risiko

Forskeren studerte hjernene til 12 mennesker som hadde god hukommelse og tankeevner helt til de døde, og som samtidig hadde mye plakk på hjernen. Disse hjernene ble sammenlignet med hjernene fra 23 mennesker som hadde like mye plakk på hjernen, men som hadde fått diagnosen Alzheimers før de døde.

De kom fram til at hippocampus-delen av hjernen var 20 prosent større hos gruppen som var klare i toppen da de døde, enn hos gruppen som ble demente før de døde.

Forskerne fant ingen andre forskjeller, og resultatet var det samme uavhengig av alder, kjønn og den totale størrelsen på hjernen.

Andelen personer som lider av Alzheimers sykdom er økende, fordi andelen eldre i samfunnet øker. Mer enn 12 millioner tilfeller av Alzheimers sykdom er påvist på verdensbasis, og tallet øker raskt.

Les mer om helse i ABC Nyheter.