Frykt etter politiaksjoner

<p> Politiet pågrep torsdag elleve rusmisbrukere til i området rundt Oslo S. Så langt er 131 rusmisbrukere pågrepet på under to uker. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX</p>
 Politiet pågrep torsdag elleve rusmisbrukere til i området rundt Oslo S. Så langt er 131 rusmisbrukere pågrepet på under to uker. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Politiet gjennomførte torsdag elleve nye pågripelser i det tunge rusmiljøet rundt Oslo S. Til sammen er nå 131 narkomane pågrepet på under to uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er klar over situasjonen og følger spent med på utviklingen. Folk i miljøet forteller at de opplever å bli tauet inn uten grunn, og at de blir arrestert for å snakke sammen. Mange er redde for det som nå skjer, sier generalsekretær i Sturla Johan Stålsett i Kirkens Bymisjon til NTB.

Politiaksjonen startet 7. april og er rettet mot rusmiljøet rundt Oslo S, Byporten og Oslo City.

– Aksjonen er iverksatt grunnet klager fra publikum og for å forebygge salg av narkotika til barn og unge. Alle har tidligere klaget over at vi ikke gjør noe, nå gjør vi noe, sa stasjonssjef Kåre Stølen i Grønland politistasjon til NTB onsdag.

Renser opp i gata

Stålsett skjønner godt at rusmisbrukerne skaper sjenanse og ubehag i området, men er skeptisk hvis aksjonen får et preg av å «rydde opp» i gatebilde.

– Politiet har en jobb å gjøre når det gjelder orden, men samtidig viser erfaringen at komplekse rusproblemer ikke løses med kriminalpolitiske virkemidler, men sosialpolitiske, sier han.

Miljøet er allerede blitt mer uoversiktlig. De narkomane har flyttet seg til andre steder i Oslo. Politiet hevder at aksjonen foreløpig har hatt en god effekt.

– Det har i hvert fall blitt mindre klager, og nå er de mer spredd rundt omkring. Dette er et tungt belastet miljø, og i området har det lenge vært en krets som driver med alvorlig narkotikaomsetning, sier politioverbetjent Karsten Fossum i Grønland politistasjon til NTB.

Han forteller at narkotikaomsetningen som retter seg mot barn og unge har bedret seg betydelig etter at aksjonen startet.

Ryddet Plata

For fire år siden gjennomførte politiet omfattende aksjoner mot rusmiljøet rundt området kalt Plata bak Oslo S. Mange har senere hevdet at det gjorde problemene verre.

– Da de ryddet Plata løste det ingenting på lengre sikt. Det førte bare til at miljøet ble mer uoversiktlig. I slike aksjoner må man spørre seg hva som er hensikten og hvilke metoder som bør brukes, sier Stålsett.

Han mener rusmisbrukerne kan få det tyngre fremover.

– Slike arrestasjoner kan føre til en ytterligere stigmatisering av hele gruppen, og det kan gjøre veien ut av rusmiljøet vanskeligere, sier Stålsett.

Politiet melder at aksjonen vil holde fram, men vil ikke opplyse om hvor lenge. (©NTB)

Personvernpolicy