OL-håp får si hva de vil

Idrettspresident Tove Paule mener norske idrettsutøvere kan og bør uttale seg fritt om situasjonen i Kina. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
 Idrettspresident Tove Paule mener norske idrettsutøvere kan og bør uttale seg fritt om situasjonen i Kina. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske idrettsutøvere kan og bør fremme sine syn om menneskerettighetssituasjonen i Kina om de føler for det, slår idrettspresident Tove Paule (57) fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen få dager etter hjemkomst fra Kina, slår idrettspresidenten fast at norske idrettsutøvere kommer til å møte store kulturelle og sosiale forskjeller i OL-landet.

– Som menneske må man bry seg om dem som har det vondt, som lever under sensur og ikke er fri slik vi er. Våre idrettsutøvere har lov til å uttale seg fritt, men de må samtidig etterleve IOKs charter, som sier at man ikke kan demonstrere eller drive propaganda for politiske-, rase- og religiøse syn under OL, sier Paule til NTB.

Heller tyst

Svært få norske idrettsutøvere har hittil uttalt seg i større grad om Kinas brudd på menneskerettigheter og opptøyene i Tibet. Fem utøvere bidrar med navn og bilde i en Amnesty-kampanje som kjemper for å løslate fire kinesiske menneskerettighetsaktivister.

Fra de øvrige har det vært heller tyst.

Regjerende OL-mester Gunn-Rita Dahle Flesjå (35) sykler for en asiatisk sykkelfabrikant og har besøkt Kina en rekke ganger de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har valgt å holde en lav profil for å forberede oss best mulig på det vi kan i OL. Derfor er det ikke aktuelt å delta i kampanjer og lignende, men vi forsøker etter beste evne å svare på spørsmål fra mediene om situasjonen i Kina, sier terrengsyklistens trener og ektemann, Kenneth Flesjå (29).

Kina-skole

Olympiatoppen har hentet inn ekspertise som er i gang med å skolere norske utøvere om kultur, historie og menneskerettigheter i Kina, og beskjeden er at engasjementet er opp til hver enkelt. Når OL er i gang i Beijing vil IOKs charter gjøre seg gjeldende og sørge for å holde utøverne delvis i tøylene.

– Jeg støtter et utspill om at utøverne fritt kan svare på spørsmål, også politiske, i forbindelse med intervjusonene og på pressekonferanser under OL, sier idrettspresident Paule.

Markeringer ut over det kan bli slått ned på av Den internasjonale olympiske komiteen.

OL i Beijing åpner 8. august. (©NTB)