Glede over svensk fjellrev

<p>En fjellrevhann født i Helagsfjella i Sverige kan bli en styrke for den norske fjellrevbestanden. (Foto: Jan Paul Bolstad, Direktoratet for naturforvaltning / SCANPIX)</p>
En fjellrevhann født i Helagsfjella i Sverige kan bli en styrke for den norske fjellrevbestanden. (Foto: Jan Paul Bolstad, Direktoratet for naturforvaltning / SCANPIX)

En innvandret svensk fjellrev og god overlevelse blant de utsatte fjellrevene på Dovrefjell har spredt stor glede og optimisme i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskningssjef Inga E. Bruteig opplyser til NTB at forskerne har peilet og hatt jevnlig kontakt med ni av de 15 fjellrevvalpene som i oktober i fjor ble satt ut fra avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal. Avlsprosjektet er et forsøk på å bygge opp igjen en bestand av det som regnes som Norges mest truede pattedyr.

Bruteig er særlig begeistret over at en fjellrevhann født i Helagsfjella i Sverige – et fjellområde øst for Sylene – i slutten av forrige uke dukket opp ved avlsstasjonen.

– Verdifull rev

– Dette er en veldig verdifull rev, sier Bruteig, og uttrykker håp om at den vil bidra med gener fra den svenske bestanden.

Fra Helagsfjella til Sæterfjellet er det 160-170 kilometer i luftlinje, og Bruteig kaller det en sensasjon at reven har vandret denne strekningen. To ganger har den gått i en felle ved avlsstasjonen. Begge gangene er den sluppet fri. Den får ikke komme innenfor innhegningen, der åtte fjellrevpar holdes for avl av nye valper. NINA har andre planer med innvandreren fra Sverige.

«Det ville være svært verdifullt om denne hannen slår seg til på Dovrefjell sammen med en av tispene som er satt ut. Det er ingen rever med denne genetiske opprinnelsen i avlsprogrammet fra før», skriver NINA på sitt nettsted.

God overlevelse

Inga E. Bruteig mener at så mange som 14 av de 15 fjellrevene som ble satt ut på Dovrefjell i fjor høst, fortsatt kan være i live. Én mistet livet da den i vinter ble påkjørt på E 6.

Ni av revene har forskerne gjennom hele vinteren hatt kontakt med ved å peile signaler fra radiosenderne som revene ble utstyrt med. Fire radiosendere er funnet uten at det er tegn på at revene er døde.

– Det er ikke funnet spor etter døde rever, sier Bruteig.

Hun opplyser at fjellrevene som ble satt ut i fjor høst, fram til jul levde godt på smågnagere, nesten uten å benytte de to fôrautomatene som ble satt ut i fjellet. Senere er fôrautomatene blitt brukt, og stadig påfylt med nytt fôr. (©NTB)

Personvernpolicy