Åpen for alle - alltid

Stort fotomysterium

Artikkelen fortsetter under annonsen

Auksjonshuset skulle bare selge et gammelt bilde. Men så lett var det ikke

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For auksjonshuset Sotheby's i England var salget ren rutine. De skulle nemlig selge et foto av et gammelt løvblad, som mange har ment har vært laget av William Henry Fox Talbot, en av oppfinnerne av fotografiet.

Dette fotografiet er muligens verdens eldste. Kilde: Sotheby's.Dette fotografiet er muligens verdens eldste. Kilde: Sotheby's.

Så de kontaktet den som kanskje vet mest om Talbot-bilder, nemlig historikeren Larry J. Schaaf i Baltimore, skriver The New York Times.

Svaret de fikk var ikke som forventet.

- Jeg ringte tilbake og sa, «Vel, det første jeg vil si, er at dette bildet ikke er tatt avTalbot», forteller Schaaf.

Etterpå har bare mysteriet blitt større. Bildet, som kalles «The Leaf», er blitt det store samtaleemnet i miljøer som interesserer seg for slikt. Man trodde at bildet var fra 1839, men når mener flere at bildet er fra 1790-tallet. Hvis det stemmer, er det i så tilfelle verdens eldste fotografi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var ikke det de forventet å høre, for å si det mildt, sier Schaaf.

Spekulasjonene rundt fotografiets opprinnelse ble så intense at auksjonshuset bestemte seg for å utsette auksjonen. De arbeider nå med å finne ut om bildet er så gammelt som de tror det er.

Metropolitan Museum of Art og J. Paul Getty Museum i Los Angeles, som eier lignende fotografier, som stammer fra samme album som «The Leaf», har nå meldt seg på banen for å få analysert fotografiene og få klarlagt deres historie.

Og viser det seg at bildet stammer fra 1790-tallet, vil bildet kaste et nytt lys over hele fotohistorien.