- Skjulte informasjon om farlig medisin

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelfirma hemmeligholdt studier som viste at medisin kunne doble faren for hjerteanfall og slag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merck fjernet den betennelsesdempende medisinen Vioxx fra markedet i 2004 fordi flere studier viste at medisinen kunne doble faren for hjerteanfall og slag.

Selskapet inngikk i februar i år et forlik med amerikanske myndigheter hvor det måtte betale over 3,6 milliarder krone r for å ha påvirket leger og lurt myndighetene.

Selskapet hevdet da at det ikke hadde gjort noe galt, men ønsket å få saken ut av verden.

Større risiko for å dø

En analyse av rettsdokumenter fra saken viser nå at Merck visste om problemene med Vioxx flere år før selskapet foretok seg noe, skriver en gruppe forskere i tidsskriftet Journal of the American Medical Association (JAMA).

En intern Merck-granskning skal ha avdekket av Alzheimer-pasienter som tok Vioxx, hadde tre ganger større risiko for å dø enn pasienter som tok placebomedisiner, melder NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legeyrket har på alle områder blitt oversvømt av inngående innflytelse fra legemiddelfirmaeneI tillegg viser dokumenter som ble offentliggjort i forbindelse med rettssaken at en rekke rapporter som ble brukt for å promotere legemiddelet Vioxx var skrevet av ansatte hos produsenten Merck.

Avviser anklagene

Legemiddelfirmaet hevdet tirsdag at mange av kommentarene i JAMA om Vioxx er feilaktige, villedende og mangler kontekst.

Merck hevder at anklagene er de samme «feilaktige» anklagene som ble lagt fram av advokatene under rettssaken tidligere i år, melder Fox News.

Les også: - Negative studier blir ikke publisert

I lederartikkelen i JAMA hevder Catherine D. DeAngelis at Merck ikke er den eneste syndebukken på dette området, men at det snarere er et systematisk problem.

- Legeyrket har på alle områder – klinisk, utdanning og forskning – blitt oversvømt av inngående innflytelse fra legemiddelfirmaene og produsentene av medisinsk utstyr. Dette har skjedd fordi leger har tillatt det, og nå er det på tide å slutte, skriver hun.

Les mer om helse i ABC Nyheter.