Åpen for alle - alltid

205 jusstudenter mistenkt for juks

Artikkelen fortsetter under annonsen

Universitet i Bergen mistenker at 205 jusstudenter har jukset i forbindelse med innleveringsoppgaver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juridisk Fakultet sendte denne uken 205 saker til klagenemnda ved Universitetet i Bergen (UiB). Fakultet mener en rekke studenter har samarbeidet om eller kopiert tekster fra andre studenter til obligatoriske innleveringsoppgaver.

– Vi har avdekket at to og to studenter har levert inn oppgaver som langt på vei er identiske. Dette er helt i strid med akademisk skikk og reglementet ved Universitet, sier

Foto: UIBFoto: UIB

rektor Sigmund Grønmo ved UiB til NTB.

Grønmo sier han er svært overrasket over det store antallet saker:

– Det er svært uvanlig og helt nytt, og tyder på at det er i ferd med å utvikle seg en ukultur blant studentene som vi må få stoppet, sier han.

Uheldig system

Grønmo tror ikke det store omfanget kan tyde på at det er systemer og rutiner ved fakultet som ikke fungerer, og viser til at fakultet nylig har blitt evaluert av eksterne instanser og fått svært gode skussmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for Juridisk studentutvalg ved UiB, Christian Kartnes, mener derimot at systemet har tilrettelagt for at juks kan forekomme.

– Dette er ikke ment som en unnskyldning for studentene som har jukset, men vi mener systemet har tillatt ukulturen å utvikle seg, sier Kartnes.

– Egentlig burde det være slik at fakultet leser alle oppgaver og gir en kvalitativ tilbakemelding, slik at studentene kan utvikle seg. Det er det ikke penger til, og derfor har oppgavene ofte blitt lagt inn uten å bli kontrollert. Det ser man konsekvensene av nå, mener Kartnes.

Kan bli utestengt

Studentene ble mistenkt for juks etter at sammenfallet mellom oppgavene deres ble oppdaget av et elektronisk gjenkjenningsprogram som universitet bruker.

Det er klagenemnda som tar stilling til om det har foregått ulovlig samarbeid eller plagiat. Studentene vil først få mulighet til å uttale seg.

Dersom de blir dømt for juks kan studentene i verste fall bli utestengt i ett år eller et halvt år, eller de kan få oppgave og eksamen annullert. (©NTB)