Mindre hodepine med høyt blodtrykk

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mennesker med høyt blodtrykk får mindre hodepine og migrene, viser en omfattende norsk studie. - Men ikke slutt med blodtrykksmedisiner, advarer forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om migrene og spenningshodepine:

Migrene er anfall med ensidig, pulserende hodepine som varer 4-72 timer. Smertene er ofte ledsaget av kvalme og brekninger, lysskyhet og lydfølsomhet. Hvilken side av hodet som rammes, kan variere fra anfall til anfall.

Migreneplager debuterer som regel i puberteten og inntreffer sjelden etter 35-årsalderen.

Spenningshodepine er episodisk eller kronisk hodepine som setter inn i forbindelse med stress.

Smertene beskrives ofte som et stramt bånd over pannen og rundt hodet. Hodepinen er av trykkende eller pressende karakter. Den er sjelden til stede fra morgenen, men inntreffer og øker i styrke i løpet av dagen. Enkelte opplever også kvalme, lyd- og lysskyhet, men disse plagene er ikke like fremtredende som ved migrene.

Kilde: Pasienthandboka.no

Forskere ved Nasjonalt kompetansesenter for hodepine, ved St. Olavs hospital i Trondheim, har undersøkt sammenhengen mellom blodtrykk og hodepine hos norske menn og kvinner.

- Sjansen for å ha hodepine eller migrene er mindre jo høyere blodtrykk man har, sier forsker Erling Tronvik til ABC Nyheter.

I gjennomsnitt har 12 prosent av nordmenn migrene, mens cirka 40 prosent er plaget med hodepine i større eller mindre grad.

Erling Tronvik har forsket på sammenhengen mellom hodepine og blodtrykk.Erling Tronvik har forsket på sammenhengen mellom hodepine og blodtrykk.

Den nye studien kan på sikt bidra til bedre forståelse av hvorfor man får slike plager.

- Ikke slutt med medisinene

Forhøyet blodtrykk er et vanlig helseproblem blant voksne nordmenn. Selv om høyt blodtrykk ikke er en sykdom i seg selv, behandles det for å forhindre sykdom, som hjerte- og karsykdommer.

Tronvik mener derfor det er viktig å presisere at resultatene fra denne studien ikke er noe man kan trekke ned på individnivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Folk må ikke slutte med blodtrykksmedisiner for å få mindre hodepine, understreker han.

Et paradoks

Tronvik har tidligere vært involvert i en studie som viste at enkelte blodtrykkssenkende medisiner har god effekt mot migrene. Og i dag behandles mange migrenepasienter med nettopp slike medisiner.

Det er et paradoks, innrømmer han.

- Men i den studien vi gjorde den gangen fant vi ingen direkte sammenheng mellom effekt av medisinen og grad av blodtrykksenkning hos pasienten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mulighet er derfor at medisinen har en annen effekt som virker mot hodepine, ved å påvirke nervesystemet eller mottakere i hjernen direkte, forklarer Tronvik.

51.353 nordmenn

I den nye studien, som omtales på nettstedet Science Daily, tok forskerne fra kompetansesenteret utgangspunkt i resultatene fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT), Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De så på sammenhengen mellom blodtrykk og forekomst av migrene og spenningshodepine hos 51.353 norske menn og kvinner over 20 år.

Og resultatene kan vise seg å få betydning for folk som er plaget av hodepine eller migrene. Tronvik vil nemlig forske videre og se om han finner en forklaring på sammenhengen mellom blodtrykk og hodepine:

- Det vi ønsker er å se om det er noen fellestrekk mellom nervesystemets regulering av blodtrykket og hvordan nervesystemet fungerer ved hodepine.

- Nervesystem er nemlig involvert både i hodepine og i styring av blodtrykket, sier han.

Målet med oppfølgingsstudiene er å få økt forståelse for hvorfor noen er plaget av hodepine og migrene, og samtidig få informasjon om hvordan man kan utvikle bedre medikamenter, forklarer Erling Tronvik.

Den norske studien ble publisert i 15. april-utgaven av det amerikanske medisinske tidsskriftet «Neurology®».

Les mer om helse i ABC Nyheter.