Kina og Iran fortsetter å henrette fanger

<p>Majid Kavousifar og Hossein Kavousifar ble henrettet i Iran i august i fjor. Både Kina og Iran får hard kritikk for sin bruk av dødsstraff i en fersk Amnesty-rapport, men forsvarer bruken av henrettelser. (Foto: REUTERS/Morteza Nikoubazl/Scanpix)</p>
Majid Kavousifar og Hossein Kavousifar ble henrettet i Iran i august i fjor. Både Kina og Iran får hard kritikk for sin bruk av dødsstraff i en fersk Amnesty-rapport, men forsvarer bruken av henrettelser. (Foto: REUTERS/Morteza Nikoubazl/Scanpix)

Antall henrettelser i Iran er ikke høyt, sier iranske myndigheter og avfeier kritikken i kjølvannet av Amnestys rapport om dødsstraff. Samtidig er nok en iraner hengt offentlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tehran/Beijing (NTB-Reuters): Abdollah A. ble tirsdag den 57 personen som er henrettet i Iran hittil i år. Han møtte sin skjebne i en galge i byen Gonbad Kavoos, dømt til døden for drap.

Iran ligger på andreplass, bak Kina, på listen over land der bruk av dødsstraff er mest utbredt i Amnesty Internationals rapport om dødsstraff, som ble lagt fram tirsdag. Ifølge rapporten ble 317 personer henrettet offentlig i Iran i fjor.

– Jeg vet ikke om Iran henrettet dette antallet mennesker i fjor. Uansett er det ikke et høyt tall, sier Alireza Jamshidi, talsmann for landets høyesterettsjustitiarius i en kommentar til Amnestys rapport.

– Forsiktig bruk

Både Iran og Kina, som henrettet minst 470 mennesker i fjor, forsvarer bruken av dødsstraff. Kina har ingen planer om å avskaffe metoden, og regimet mener landet allerede bruker straffen med den største forsiktighet.

– Vi har streng kontroll og bruker den forsiktig for å sikre at den bare anvendes i et lite antall av de mest alvorlige sakene, sier talskvinne i utenriksdepartementet Jian Yu.

I fjor ble minst 1.252 mennesker henrettet offentlig, mens ytterligere 3.347 ble dømt til døden, ifølge Amnesty Internationals årlige statistikk.

I skjul

Men tallet er trolig mye høyere, for mange henrettelser skjer i det skjulte.

– Antall henrettelser representerer bare det Amnestys etterforskere har klart å dokumentere. Men vi vet at flere lands myndigheter henretter sine innbyggere i det skjulte, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, til NTB.

Ifølge organisasjonens beregninger sitter opptil 27.500 mennesker på dødscelle rundt om i verden.

Amnesty har basert tallene på offentlig tilgjengelig informasjon som blant annet kommer fram i mediene, og de representerer et minimum av antatte henrettelser.

– Høyst sannsynlig er 470 registrerte henrettelser i Kina i fjor, mot 1.010 året før, mer et tegn på økt mediesensur enn en reell nedgang, sier Egenæs.

Andre organisasjoner og eksperter mener det reelle antallet henrettelser i Kina er mange tusen.

Paradoks

Etter Kina og Iran er Saudi-Arabia det landet som henretter flest. Deretter følger Pakistan og USA. Disse fem landene står for nesten 90 prosent av det totale antallet dokumenterte henrettelser i fjor.

Paradoksalt nok var 2007 året da FNs hovedforsamling med stort flertall vedtok å be alle land avstå fra å bruke dødsstraff. Forslaget ble vedtatt med 104 mot 54 stemmer, mens 29 avsto fra å stemme.

– At forslaget ble vedtatt i desember med et så stort flertall av stemmene, viser at en global avskaffelse av dødsstraffen er mulig. Å ta et liv er en av de mest drastiske grepene et lands myndigheter kan ta, sier Egenæs. (©NTB)

Kilde: Nyhetsgrafikk.noKilde: Nyhetsgrafikk.no

Personvernpolicy