
Tilbake i 1940

For andre gang i sitt liv opplevde krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby i dag tyskernes innmarsj på Karl Johan.
* Født og oppvokst på Rjukan.
* Ledet den berømte Oslogjengen, som blant annet sto bak en rekke store sabotasjeaksjoner under krigen. Max Manus, Jens Chr. Hauge og Gregers Gram er andre kjente navn fra gruppen, som var en del av Kompani Linge - spesialsoldatene som ble trent opp i England under krigen, og sendt inn igjen i Norge.
*Tilnavnet «Kjakan» fikk han etter at han under krigen på spøk ofte introduserte seg selv som «Umulius Kjakabråten». Han gikk også under kodenavnet «Nr. 24».
*Er Norges høyest dekorerte person med Krigskorset med tre sverd. Er også utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden, samt tildelt en rekke andre priser og hedersbevisninger
*Det er både skrevet bøker og blitt laget film og TV-serie om Sønstebys dramatiske krigsopplevelser.
*Etter krigen bodde han fem år i USA, studerte ved Harvard, og gikk senere inn i oljebransjen. Han har jobbet og bodd i Panama og New York, vært direktør i Akergruppen og Norinvest. I 1971 startet han sin egen konsulentvirksomhet. Har hatt utallige styreverv i næringslivet.
* Oppfordret i 1985 til boikott av spiondømte Arne Treholts bok «Alene».
*Sønsteby er nær venn av kongefamilien, og var forlover for Erling Lorentzen, da han giftet seg med prinsesse Ragnhild i 1953. Ble av kong Haakon og kronprinsesse Märtha spurt om å hjelpe til med å undergrave forholdet mellom Lorentzen og prinsessen før bryllupet, men nektet å være med på dette.
*Er gift med Anne-Karin og har tre døtre. (©NTB)
På et berømt bilde tatt 9. april 1940 kan man se hvordan tyske soldater marsjerer ned paradegaten Karl Johan. Hendelsen markerer på mange måter starten på det som skulle bli et mørkt kapittel i norsk historie.
Til venstre på bildet ser man en ung mann med sykkel som ser fiendens innmarsj. Mannen er ingen andre enn krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby.
90-år gamle Sønsteby var i dag til stede på filminnspillingen av «Max Manus» på Karl Johan. Han peker seg selv ut på sort-hvitt bildet.
Sønsteby og statister fra filmen «Max Manus». (Foto: Scanpix)
- Der står jeg med sykkelen. Jeg kjente igjen sykkelen, sier han til ABC Nyheter.
Sønsteby som var leder for den kjente «Oslogjengen», har en sentral rolle i filmen om Max Manus. I dag er Sønsteby den eneste gjenlevende av den gamle Oslogjengen. Han sier han er imponert over hvordan filmskaperne har klart å gjenskape Oslo anno 1940.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Det er veldig flott å se denne filmatiseringen her nå. Det er helt fantastisk. Det er veldig flott lagt opp. Jeg tror det kommer til å bli en veldig god film.
Sannsynlig og korrekt
Amanuensis og nestleder ved Norges Hjemmefrontmuseum, Ivar Kraglund, besøkte også filmsettet i dag. Han er også fornøyd med resultatet.
Karl Johan anno 2008. (Foto: Scanpix)
- Jeg har allerede lest manuset og kommet med kommentarer og opplysninger. Det er imidlertid viktig å huske at det er en spillefilm og at det er tatt visse kunstneriske friheter. Dette er ikke en dokumentar, men en spillefilm på basis av Max Manus' aktiviteter. Målet er at det skal være sannsynlig og korrekt, forteller han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDekorert helt
I scenen som ble spilt inn i dag ser man Max Manus (Aksel Hennie) og hans kamerat Kolbein Lauring (Christian Rubeck) som har vært på Palassteateret og sett tysk propaganda-film. Når de går ut igjen ser de tyske soldater og korps som marsjerer ute i gatene. Deretter går de ut på Karl Johan og møter Gunnar
Artikkelen fortsetter under annonsenAksel Hennie spiller hovedrollen i «Max Manus». (Foto: Scanpix)
Sønsteby. Her finner de ut at nå må de gjøre noe for de er forbannet på den tyske okkupasjonsmakten.
Det er Knut Joner som spiller Gunnar Sønsteby i filmen.
Sønsteby, som var 22 år da krigen kom til Norge, ble raskt en av de mest fremtredende personene i motstandsbevegelsen.
90-åringen er Norges høyest dekorerte person med Krigskorset med tre sverd. Han er også utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden, samt tildelt en rekke andre priser og hedersbevisninger.