Sammenslåing gjør Delta til verdens største

Amerikanske Delta Air Lines har inngått en avtale om å overta Northwest Airlines. Resultatet blir verdens største flyselskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styrene i de to selskapene godkjente mandag avtalen som danner et nytt flyselskap med en ventet årlig omsetning på 35 milliarder dollar. I henhold til avtalen vil Northwests aksjonærer få 1,25 Delta-aksjer per aksje de eier.

Det nye selskapet blir hetende Delta og skal ha sitt hovedkvarter i Atlanta. Men avtalen må først klareres mot amerikanske monopolregler, og det nye storselskapet får også en vanskelig jobb med å slå sammen de to stabene som til sammen består av over 80.000 personer.

En rekke arbeidsplasser er ventet å forsvinne.

Effektivitet

Selskapene sier de bestemte seg for en sammenslåing for å bedre effektiviteten og gjøre dem mer konkurransedyktige internasjonalt. Sammenslåingen er også blitt presset fram av stadig høyere drivstoffpriser.

– Vårt nye selskap vil kunne sikre seg en lys fremtid som ledende innen den globale flyindustrien, sier Delta-sjef Richard Anderson.

Begge selskapene har vært i dyp økonomisk krise de siste årene og ble fram til i fjor konkursbeskyttet. De taper igjen penger, men tilstanden i selskapene er på langt nær så ille som i fire mindre flyselskaper som har måttet begjære seg konkurs i løpet av de siste ukene.

Flere sammenslåinger?

Analytikere har i flere år anbefalt amerikanske flyselskaper å slå seg sammen ettersom for mange selskaper konkurrerer om for få passasjerer.

Flere investorer håper nå at sammenslåingen mellom Delta og Northwest skal føre til at andre også velger en slik løsning. United Airlines og Continental Airlines nevnes som en ny, mulig kombinasjon, skriver International Herald Tribune.

Men selv om United-sjef Glenn Tilton har vært positiv til en slik sammenslåing, har Continental til nå motsatt seg forslaget i påvente av hva Delta og Northwest ville gjøre. (©NTB)

Personvernpolicy