Varsler generalstreik i Zimbabwe

Opposisjonen i Zimbabwe, som ledes av Morgan Tsvangirai, oppfordrer til generalstreik i landet tirsdag. Foto: SCANPIX<p> </p>
Opposisjonen i Zimbabwe, som ledes av Morgan Tsvangirai, oppfordrer til generalstreik i landet tirsdag. Foto: SCANPIX 

Opposisjonen i Zimbabwe oppfordrer til generalstreik for å presse fram en offentliggjøring av resultatet fra presidentvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen oppfordrer folk til å streike fra tirsdag. Planen er at den skal fortsette til resultatene blir offentliggjort.

Politiet varsler at alle som skaper uro under streiken, må regne med strenge reaksjoner. Det skal utplasseres ekstra soldater og politifolk over hele landet.

– Som alle er klar over, har de tidligere streikene vært preget av tilfeldig ødeleggelse av eiendom og trusler mot folks liv. De som skaper uorden, kommer til å bli behandlet strengt og bestemt, sier politiets talsmann Wayne Bvudzijena.

Ny runde

Mye tyder på at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai vant over president Robert Mugabe under valget 29. mars, men regjeringen fremholder at det endte så jevnt at det er nødvendig med en ny valgrunde.

Tsvangirai sier imidlertid det er helt uaktuelt å stille opp i en ny valgomgang. I et intervju med den sørafrikanske TV-kanalen e-tv sier han også at han er skuffet over Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, som har uttalt at det ikke er noen krise i Zimbabwe.

Tall fra valgkommisjonen viser at opposisjonen vant flertall i nasjonalforsamlingen, men resultatene fra presidentvalget er ennå ikke offentliggjort.

Landets nest høyeste domstol har i halvannen uke behandlet et krav fra opposisjonen om at valgkommisjonen må offentliggjøre resultatene, men mandag ble saken avvist.

Det betyr at rettsvesenet ikke vil gripe inn for å tvinge valgkommisjonen til å legge fram resultatene.

– Ikke overrasket

En talsmann for partiet til president Mugabe, ZANU-PF, sier at beslutningen er som ventet.

– Hvordan kan du tvinge valgkommisjonen til å offentliggjøre resultater når den ikke er rede, spør talsmann Patrick Chinamasa.

Han anklager opposisjonspartiet MDC for å ville skape forvirring ved å presse valgkommisjonen til å legge fram gale tall.

Mandag kom det også melding om at et medlem av MDC er død etter at han i helgen ble knivstukket av regjeringstilhengere.

Mannen som ble drept, arbeidet som valgarbeider for MDC. Han og broren skal ha blitt oppsøkt hjemme av over 20 menn, og broren er nå innlagt på sykehus med alvorlige skader.

Politiet avviser at drapet var politisk motivert og sier det skyldtes en misforståelse. (©NTB)

Personvernpolicy