Venstresiden innrømmer nederlag i Italia

Walter Veltroni innrømmer valgnederlag. Foto: Scanpix<br><p> </p>
Walter Veltroni innrømmer valgnederlag. Foto: Scanpix
 

Seieren til Silvio Berlusconis partiallianse betyr en sårt tiltrengt stabilitet for Italia, sier norskitaliensk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Siden Berlusconi fikk flertall i begge kamrene i nasjonalforsamlingen kan han sitte en hel periode som statsminister. Det igjen betyr stabilitet, noe Italia trenger nå, sier Elisabetta Cassina Wolff til NTB.

Norskitalieneren er stipendiat ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk ved Universitetet i Oslo og har fulgt nøye med på valget i hjemlandet.

(Foto: Scanpix)(Foto: Scanpix)

Selv om de endelige resultatene ikke er klare før tirsdag morgen, kunne Berlusconi og hans sentrum-høyreallianse mandag kveld gratulere hverandre med seier.

Avstanden ned til motkandidaten Walter Veltroni var så stor at Veltroni innrømmet å ha tapt.

– Valgresultatet er klart. Høyresiden kommer til å styre, sa Veltroni ved 20.30-tiden mandag og la til at han allerede hadde ringt Berlusconi og gratulert ham med seieren.

Statsministerkampen

Berlusconi har vært statsminister to ganger tidligere, sju måneder i 1994 og i fem år fra 2001 til 2006. Etter det bitre nederlaget for Romano Prodi i 2006 lovte han å komme sterkt tilbake.

– Da Berlusconi kom til makten i 2001, startet han et prosjekt som han sa det ville ta ti år å gjennomføre. Derfor var det bittert for ham å tape for Prodi med knappest mulig margin. Og husk, Prodi hadde ikke flertall i senatet. Det har Berlusconi. Nå vil han fortsette der han slapp i 2006, forklarer Wolff.

Berlusconi la ikke skjul på at han frydet seg da Prodi måtte kaste inn håndkleet i januar etter bare 20 måneder som regjeringssjef.

Kriminalitet

Wolff tror at italienere lot seg friste av Berlusconis løfter om radikale kutt i offentlige utgifter.

– Italias økonomi er i krise, og mange strever. Derfor lokkes mange av Berlusconis løfter om store skattekutt, samt støtte til bedrifter og investorer, sier forskeren.

Like viktig for de fleste italienere er kampen mot kriminaliteten. Og her så man kanskje den tydeligste forskjellen på Berlusconi og Veltroni.

– Når Veltroni ville gå til kamp mot kriminaliteten, var det mafiaen i sør han snakker om. Når Berlusconi snakker om kriminaliteten, er det innvandrere han mener, både lovlige og ulovlige. Det er denne gruppen som ifølge Berlusconi er årsaken til den økte kriminaliteten. Og det fenget velgerne. I dårlige tider er det alltid innvandrerne som får skylden, forklarer Wolff. (©NTB)

Les også: Berlusconi seirer igjen

Personvernpolicy