Svensk politi kritisk til egen etterforskning

Svensk politi kritisk til egen etterforskning
Svensk politi kritisk til egen etterforskning
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Anders Eklund tilstår stadig flere forbrytelser, anmelder politiet i Dalarna seg selv for ikke å ha fulgt opp viktige tips.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pernilla Hellgren ble drept i 2000. (Foto: Scanpix)Pernilla Hellgren ble drept i 2000. (Foto: Scanpix)

Etter å ha tilstått drapene på Engla Juncosa-Höglund (10) og Pernilla Hellgren (31), innrømmet Eklund i avhør mandag et voldtektsforsøk. I tillegg sjekkes han mot flere uoppklarte drap, både i Sverige og i Norge.

Samtidig anmeldte politiet i Dalarna seg selv etter å ha fått hard kritikk for å ha unnlatt å innbringe og DNA-testet Anders Eklund sist høst da han ble nevnt som én av to mistenkte for drapet på Hellgren.

Hun ble drept i Falun i 2000. Falun ligger rundt 35 kilometer nordvest for det lille stedet Stjärnsund, der Engla forsvant lørdag for halvannen uke siden.

Hvis Eklund hadde blitt DNA-testet sist høst, kunne han ha sittet bak lås og slå og Engla vært i live nå, hevder mange kritikere i Sverige.

Les også: Vil sjekke uoppklarte drap i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tjenesteforsømmelse

Anders Eklund var på ingen måte ukjent for politiet. I 1995 ble han dømt både for å ha forsøkt å voldta en ung kvinne og for mishandling av en 16-åring, og i 1998 fikk han en ny dom for å ha forsøkt å tvinge en 16 år gammel jente til samleie.

– Jeg er stolt over politiets arbeid. Samtidig må vi være selvkritiske og spørre oss om vi kunne ha unngått denne tragedien. Skulle vi ha håndtert tipset om den nå siktede mannen på en annen måte? Det får påtalemyndigheten nå foreta en upartisk vurdering av, sier politimester Sven Olov Hellberg i Dalarna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan godt være snakk om tjenesteforsømmelse. Jeg vil så fort som mulig bestemme meg for om det skal iverksettes etterforskning, sier assisterende førstestatsadvokat Bo Lindgren.

Les også: Kripos følger Engla-saken

– Ikke seksualdrap

Eklunds advokat Jan Kyrö ville mandag ikke avsløre noen detaljer om drapet på Engla, men sier at det ikke dreier seg om en seksualforbrytelse. Tiåringen ble ifølge politiet funnet død mellom fem og ti mil øst for Stjärnsund i det som beskrives som ulendt terreng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Kyrö var det et rent slumpetreff at Eklund kom over Engla og bortførte henne.

– Det var øyeblikkets innskytelse, det var ikke noe han hadde planlagt, sa advokaten mandag til Stockholm-avisen Aftonbladet.

Jan Kyrö kunne ikke utelukke at det kommer enda flere mistanker mot hans klient, selv om 42-åringen har sagt at han nå ikke har mer å fortelle.

– Man blir jo litt urolig når det dukker opp nye saker for hvert avhør, sa Kyrö til TT.

I Norge

En venn av Anders Eklund sier til avisen Expressen at 42-åringen «kan ha gjort seg skyldig i mer dritt».

– Han har hatt oppdrag med lastebilen sin i Norge, og så vidt jeg vet har han også jobbet for et transportfirma i Danmark, sier den ikke navngitte vennen.

I november i fjor hadde svensk TV3 et innslag om uløste kvinnedrap i sitt program «Efterlyst». Etter dette programmet kom det inn flere tips der Anders Eklund ble pekt ut som innblandet i ytterligere tre kvinnedrap, het det på Expressens nettsider mandag. (©NTB)