Berlusconi mot seier i Italia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi ligger an til å vinne valget til ny nasjonalforsamling i Italia, ifølge flere valgdagsmålinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere statsministeren har en knapp ledelse i det Italienske valget. (Foto: Scanpix)Den tidligere statsministeren har en knapp ledelse i det Italienske valget. (Foto: Scanpix)

Målingene tyder imidlertid på at Berlusconis tilhengere har en svært knapp ledelse. I annetkammeret ligger eksstatsministeren an til å få 42 prosent av stemmene, mot 40 prosent til sentrum-venstrekandidaten Walter Veltroni. Men i senatsvalget leder Berlusconi med 3 prosentpoeng, ifølge en valgdagsmåling for Sky TV.

De første prognosene støtter opp om valgdagsmålingene og viser at Berlusconi har fått 43,7 prosent av stemmene til senatet mot 39,1 prosent for Veltroni.

Valgdagsmålingene i Italia er ikke alltid til å stole på, men denne gang slo de til, melder TV-selskapet RAI.

Velgerne er frustrert over både politisk og økonomisk stagnasjon, og et foreldet politisk system gjør det umulig for én kandidat å sikre seg et solid flertall. Høyrepolitikeren Berlusconi håper at den knappe ledelsen han hadde på meningsmålingene før valget skal vise seg å holde til seier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornyelse?

Men sentrum-venstrekandidaten Walter Veltroni sier han står for fornyelse, og den tidligere så populære Roma-ordføreren mener han har gode muligheter til å lede Italias 63. regjering etter den andre verdenskrig.

James Walston, som er professor i statsvitenskap ved American University i Roma, mener avstanden mellom hovedmotstanderne er så liten at det er umulig å si hvem som vinner, eller om noen får stort nok flertall til å danne en arbeidsdyktig regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg stemte uten entusiasme. Det vil ikke gjøre noen forskjell om neste statsminister heter Berlusconi eller Veltroni, sier 47 år gamle Massimo Rossi over en kopp kaffe på en av de mange fortauskafeene i Roma.

Statsministerkampen

Berlusconi har vært statsminister to ganger tidligere, sju måneder i 1994 og i fem år fra 2001 til 2006. Etter det bitre nederlaget for Romano Prodi i 2006 lovet Berlusconi å komme sterkt tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han frydet seg da Prodi måtte kaste inn håndkleet i januar etter bare 20 måneder som regjeringssjef. Men Veltroni som har overtatt for Prodi som leder av sentrum-venstrekoalisjonen, kan vise seg å bli en hard nøtt å knekke.

Veltroni har ikke den samme kontrollen over italienske massemedier som Berlusconi, men han har vist seg som en stor taler med utstrakt appell. Begge statsministerkandidatene har forpliktet seg til å få ned Italias statsgjeld, den tredje største i verden i absolutte tall.

En tredel av de italienske velgerne har trolig bestemt seg i siste øyeblikk, og usikkerheten og rådvillheten har vært stor. De fleste italienere er lei av manglende politisk stabilitet og liten vilje til å få rettet på problemene. (©NTB)