Mulig å padle til Nordpolen

Fraværet av flerårsis i Polhavet gjør at den canadiske istjenesten nå spår at det blir mulig å padle til Nordpolen til sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Isanalytiker Jaques Collin sier til Fiskaren at det bare er årsgammel is som kommer til å smelte til sommeren som for tiden dekker Nordpolen.

– Jeg har arbeidet i den canadiske istjenesten i 28 år, men jeg har aldri sett noe lignende. Til sommeren blir det mulig å padle til Nordpolen i kano, sier Collin.

Ved hjelp av satellitter, skip, radar og fly overvåker den canadiske istjenesten isforholdene for å forsyne skipstrafikken med informasjon om isforholdene. På sine skjermer i den canadiske hovedstaden Ottawa ser istjenesten nå at flerårsisen er fraværende rundt Nordpolen og i store deler av Polhavet. Flerårsisen er nå konsentrert i områdene nord for Canada og Grønland.

Nylig varslet amerikanske forskere at den samlede isutbredelsen i Arktis denne vinteren er den største på fem år. Ifølge National Snow and Ice Data Center (NSIDC) er den nye isen tynn. Hele 72 prosent av isen i Polhavet består nå av tynn førsteårsis. Vanligvis er det bare en tredel av førsteårsisen som overlever sommeren. I fjor var det bare 13 prosent av førsteårsisen som dekket havet når sommersmeltingen var over.

Fjoråret bød også på en nedslående bunnrekord for isutbredelsen i Arktis. Den 16. september i fjor ble ismengden i Arktis målt til 4,14 millioner kvadratkilometer. Dette var 40 prosent mindre is enn «normaltilstanden» i årene 1979-2000. Siden forrige bunnrekord i september 2005 var da et område tilsvarende fire ganger Fastlands-Norge i utbredelse forsvunnet. (©NTB)

Personvernpolicy