Zimbabwe-opposisjon vil kjempe mot omtelling

<p>MDC-leder Morgan Tsvangirai (bildet) mener at han vant første valgomgang av presidentvalget mot sittende president Robert Mugabe og at en ny omgang derfor er unødvendig. (Foto: Scanpix)</p>
MDC-leder Morgan Tsvangirai (bildet) mener at han vant første valgomgang av presidentvalget mot sittende president Robert Mugabe og at en ny omgang derfor er unødvendig. (Foto: Scanpix)

Opposisjonen i Zimbabwe sier den vil gå rettens vei for å få omgjort avgjørelsen om å telle stemmene ved valget på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harare (NTB-Reuters-AFP): Zimbabwes valgkommisjon har bestemt at alle stemmene i 23 valgkretser fra valget 29. mars skal telles på nytt.

Opposisjonspartiet MDCs advokat Selby Hwacha mener valgkommisjonen misbruker lovverket.

– Vi kommer til å følge med på hvordan de gjør dette, men vi kommer uansett til å protestere, understreker han og legger til at en rettslig avgjørelse kan komme allerede tirsdag.

MDC-leder Morgan Tsvangirai mener at han vant første valgomgang av presidentvalget mot sittende president Robert Mugabe og at en ny omgang derfor er unødvendig.

Krever omtelling

Lederen for valgkommisjonen, dommer George Chiweshe, sier at stemmene fra valget både til nasjonalforsamling, president og kommuner i de 23 kretsene skal telles opp på nytt i løpet av neste uke med representanter for partiene, kandidatene og valgobservatører til stede.

Chiweshe forteller at han hadde grunn til å tro at det hadde vært feil under den første opptellingen som kunne ha betydning for resultatet.

Etter at det var klart at opposisjonen vant parlamentsvalget, sluttet resultater å bli offentliggjort. Ingen resultater fra presidentvalget er hittil kunngjort, men omtellingen kan innvarsle at MDCs seier i parlamentsvalget kan bli omgjort.

Ber Mbeki mekle

Ledere i det sørlige Afrika som møttes i Zambia lørdag, krever at resultatene av valget i Zimbabwe kunngjøres så raskt som mulig.

I en slutterklæring etter krisemøtet som var innkalt på grunn av situasjonen i nabolandet, heter det at myndighetene i Zimbabwe må kunngjøre valgresultatet raskt, og at alle parter må respektere resultatet.

Lederne i den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC ber også Sør-Afrikas president Thabo Mbeki om å fortsette å mekle mellom regjeringspartiet ZANU-PF og opposisjonen MDC.

Presidentene satt sammen i 13 timer fram til søndag morgen fordi de ikke greide å bli enige om situasjonen i Zimbabwe skulle karakteriseres som krise eller ikke.

Vil ikke bruke militæret

Det har lenge vært fryktet at myndighetene vil sette inn hæren for å tvinge opposisjonen i kne, men dette avviser Zimbabwes informasjonsminister i et intervju med avisen Sunday Mail.

– Hæren vil ikke kjempe mot landets innbyggerne. Hæren har som oppgave å beskytte dem, sier Sikhoanyiso Ndlovu.

Han mener at alle i Zimbabwe er klar over at landet ikke styres av en militærjunta og tilbakeviser med det påstandene fra Morgan Tsvangirai om at militæret sitter med den reelle makten i landet. (©NTB)

Personvernpolicy