Afrikanske ledere krever valgresultat i Zimbabwe

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki greide ikke å overtale Robert Mugabe til å stille på et toppmøte der situasjonen i Zimbabwe ble drøftet. Toppmøtet krever at valgresultatet blir kunngjort fortest mulig. Foto: Scanpix
Sør-Afrikas president Thabo Mbeki greide ikke å overtale Robert Mugabe til å stille på et toppmøte der situasjonen i Zimbabwe ble drøftet. Toppmøtet krever at valgresultatet blir kunngjort fortest mulig. Foto: Scanpix

Ledere i det sørlige Afrika som er samlet til toppmøte i Zambia, krever at resultatene av valget i Zimbabwe kunngjøres så raskt som mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en slutterklæring etter krisemøte som var innkalt på grunn av situasjonen i nabolandet, heter det at myndighetene i Zimbabwe må kunngjøre valgresultatet raskt, og at alle parter må respektere resultatet.

Lederne i den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC ber også Sør-Afrikas president Thabo Mbeki om å fortsette å mekle mellom regjeringspartiet ZANU-PF og opposisjonen MDC.

Presidentene satt sammen i 13 timer til langt på natt, natt til søndag, fordi de ikke greide å bli enige om situasjonen i Zimbabwe skulle karakteriseres som krise eller ikke.

Sammenkalt av Zambia

Toppmøtet ble sammenkalt av Zambias president Levy Mwanawasa fordi situasjonen i Zimbabwe truer med å ende i full krise etter at myndighetene over to uker etter valget ennå ikke har kunngjort resultatet.

Zimbabwes president Robert Mugabe nektet å møte, trass i at Mbeki stoppet i Harare på veien for å prøve å overtale ham.

Mugabe brukte som påskudd at opposisjonslederen Morgan Tsvangirai, som mener han har vunnet valget og derfor ikke vil delta i en annen omgang, var invitert til å tale på møtet.

Ny opptelling

Lørdag besluttet Zimbabwes valgkommisjon at alle stemmene i 23 valgkretser fra valget 29. mars skal telles på nytt.

Sunday Mail skriver at lederen for valgkommisjonen, dommer George Chiweshe, sier at stemmene fra valget både til nasjonalforsamling, president og kommuner i de 23 kretsene skal telles opp på nytt i løpet av neste uke med representanter for partiene, kandidatene og valgobservatører til stede.

Etter at det var klart at opposisjonen vant parlamentsvalget, sluttet resultater å bli offentliggjort. Ingen resultater fra presidentvalget er hittil kunngjort, men omtellingen kan innvarsle at MDCs seier i parlamentsvalget kan bli omgjort.

Chiweshe sa til avisa at han hadde grunn til å tro at det hadde vært feil under den første opptellingen som kunne ha betydning for resultatet. (©NTB)

Personvernpolicy