Klima ble hovedtema

<p>Tysklands regjeringssjef Angela Merkel setter seg til samtaler med statsminister Jens Stoltenberg på Stoltenbergs kontor i dag. (Foto: Heiko Junge/Scanpix)</p>
Tysklands regjeringssjef Angela Merkel setter seg til samtaler med statsminister Jens Stoltenberg på Stoltenbergs kontor i dag. (Foto: Heiko Junge/Scanpix)

Norge og Tyskland styrker klimasamarbeidet mellom de to landene, bekreftet de to landenes regjeringssjefer etter samtaler i Oslo lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Kjell A. Nilsen) – Klimaspørsmål har vært en hovedsak i samtalene, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Vi ser helt likt på hovedspørsmålene, tilføyde han, og Angela Merkel (CDU) gjentok dette fullt ut da hun tok ordet.

Blant sakene man vil samarbeide om i tiden fram mot den store klimakonferansen i København i 2009 er å få internasjonal aksept for at karbonfangst og -lagring skal bli en del av en ny klimaavtale. En vil også arbeide sammen om overføring av teknologi og penger til den fattige delen av verden.

Stoltenberg varslet konkret et seminar om fornybar energi i Berlin i september. Dessuten er Norge og Tyskland enige om at Tyskland bør delta i Nordsjø-initiativet sammen med Nederland og Storbritannia. Initiativet er et samarbeid for å vurdere muligheten for å fange og lagre CO2 i det omfattende olje- og gassrørledningssystemet som er bygd ut i Nordsjøen.

Opera og Munch

Angela Merkel takket for den varme velkomsten på hennes første besøk i Norge som forbundskansler, og roste Norge for det nye opera og balletthuset.

– Jeg gratulerer Norge med det nye operahuset. Det er et viktig øyeblikk i Europas arkitekthistorie, sa Merkel.

Hun var også fornøyd med besøket på Munch-museet, som var kommet i stand som et personlig ønske fra henne selv.

Merkel kom lørdag ettermiddag til Norge på et endagsbesøk. Merkel skulle lørdag kveld reise tilbake til Berlin.

Ikke OL-boikott

Angela Merkel sa på spørsmål at hun ikke var tilhenger av noen boikott av årets OL i Beijing, og at dette var et grunnleggende standpunkt fordi tidligere erfaringer viste at det hadde lite for seg.

Hun sa samtidig at hun personlig ikke skulle være til stede under åpningen av OL 8. august, men hevdet at det heller aldri hadde vært meningen.

Møter Dalai Lama igjen

Hun bekreftet en uttalelse gitt til den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung om at hun regner med å treffe tibetanernes eksilleder Dalai Lama igjen, men understreket på NTBs spørsmål at det var et generelt standpunkt.

Hun har ikke konkrete planer om å treffe Dalai Lama før OL.

Dalai Lama ble mottatt av Angela Merkel i september i fjor, et møte som fikk kineserne til å rase og som skapte mye uro i de tysk-kinesiske forbindelsene.

Dalai Lama kommer til Tyskland i mai, men da er Angela Merkel i Latin-Amerika. Han vil imidlertid etter planen bli mottatt av presidenten i Tysklands nasjonalforsamling, Norbert Lammert, noe som har utløst nytt press fra Kina som vil ha Lammert til å avlyse møtet. Lammert har ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel svart med et protestbrev til Kinas ambassadør. (©NTB)

Personvernpolicy