Spenning i operaen

Spenning i operaen
Spenning i operaen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjentfolket kom stivpyntede og blide til operaåpningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter/Bjørvika: Kjentfolket strålte og skålte på den lenge etterlengtede operaåpningen. Nervene var i spenn og stemningen høy i minuttene før forestillingen.

Stivpyntede og spente inntok fintfolket operaen med brask og bram. ABC Nyheter var til stede og slo av en prat med de oppmøtte.

Se flere bilder fra operaåpningen her.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i NRK var tidlig ute. Han hadde høye forventninger for kvelden.

- Vi har jo en svær sending som går av stabelen i hele kveld, men jeg er ikke veldig nervøs. Dette kommer til å gå veldig fint, sier han.

NRK-generalen er spent på hvordan det norske folk vil reagere på opera i beste sendetid på lørdagskvelden, men vil ikke spekulere i seertall ennå. Han sier at han selv ikke har et nært forhold til musikkformen, men har kost seg de gangene han har besøkt operaen.

Fest for forsmådde

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også teatersjef ved Den Nasjonale Scene i Bergen, Bjarte Hjelmeland hadde tatt turen til operaen i kveld. Den blide bergenseren sprudlet nærmest over av begeistring.

- Dette er et helt fantastisk bygg. Jeg bor rett borti gaten her og har utsikt til operaen fra terrassen vår. Arkitekten som har tegnet operaen har faktisk tegnet leiligheten vår. Jeg og samboeren min har gått søndagstur her flere ganger, sier han.

Hjelmeland kan også fortelle at han har en misunnelig kjæreste hjemme som også gjerne ville på åpning.

- Han har en egen fest for de forsmådde, sier han med glimt i øyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nybakte teatersjefen har i likhet med operasjefen blitt kritisert for å ha et for folkelig program. Hjelmeland avviser at operaen favner for bredt.

- Jeg sier som Ingrid Bjørnov. Opera er som golf. Man har inntrykk av at kun de rike driver med det, men dersom man ser på det forholdet folk har til golf i de tusen hjem så er det nok flere som er interessert enn det man tror.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for Norsk Skuespillerforbund Agnete Haaland var bunadskledd for anledningen. Hun kunne informere om at ektefellen Erling Borgen er operafantast.

- Dette kommer til å bli en uforglemmelig aften, sier hun.

Tidligere biskop Gunnar Stålsett kan fortelle at han har et nært og kjært forhold til opera.

- Jeg har enorme forventninger til det som absolutt er en historisk kveld. Vi gleder oss til å skaffe oss fast abonnement, sier han.

For folkelig!

Jan Otto Johansen, mediepersonlighet og formann av norsk kunstnerforening gleder seg til åpningen, men er skeptisk til programmet.

- Jeg er svært skuffet over at det opprinnelige programmet ble avlyst. Dette her blir litt for folkelig med tjukk l. Jeg vet ikke om noe operahus i verden som ville satt opp Ole Ivars på åpningskvelden. Jeg har ikke noe imot Ole Ivars, men ikke i et operahus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagfinn Høybråten hadde også tatt fram finstasen og kommet seg til operaen. Han så fram til en strålende gallaforestilling. Og i motsetning til Johansen synes han ikke at folkeligheten er et problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er virkelig folkets opera.

Høybråten sier at han ofte hører på opera på iPoden sin.

- Men jeg hører på country også!

Liker Bocelli

Sylvia Brustad gledet seg til kvelden. Hennes personlige operafavoritt er Andrea Bocelli.

- Jeg synes det er flott at operaen favner så bredt på åpningskvelden.

Liv Signe Navarsete har hatt en travel uke og ser fram til å slappe av med opera.

- Jeg gleder meg veldig, men har ikke hatt tid å sette meg inn i programmet. Jeg er veldig stolt av at det var Anne Enger Lahnstein som i sin tid fikk gjennomført dette.

Slår hæla i taket

Skuespillerinne Lise Fjelstad sier at hun er glad for at Norge endelig har fått et skikkelig praktbygg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gøy at Norge smeller hæla i taket for en gangs skyld. Det er forferdelig spennende det som skjer her i dag. Jeg skal ikke legge meg ned å grine fordi vi gikk glipp av «Jorden rundt på 80 dager», men ser fram til å se den forestillingen også.

Fiskeriminister Helga Pedersen stilte i tanakofte. Pedersen har størst erfaring med russisk opera ettersom hun pleide å gå i operaen i St. Petersburg da hun bodde der.

- Jeg gleder meg mest til «Slavekoret», sier hun før publikum må haste inn.

Les også:

- En stor dag

- Et nytt og monumentalt minnesmerke

- Et nasjonalsymbol

Operaen til Hurum