- Zimbabwe er ikke i krise

<p>Sør-Afrikas president Thabo Mbeki mener det ikke er noen krise i Zimbabwe selv om det ennå ikke er utropt noen offisiell vinner av valget for to uker siden. (Foto: Scanpix)</p>
Sør-Afrikas president Thabo Mbeki mener det ikke er noen krise i Zimbabwe selv om det ennå ikke er utropt noen offisiell vinner av valget for to uker siden. (Foto: Scanpix)

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki vil ikke beskrive den fastlåste situasjonen etter valget i Zimbabwe som en krise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa Mbeki etter et timelangt møte med Zimbabwes president Robert Mugabe lørdag.

Det er ennå ikke utropt noen offisiell vinner av valget som ble avholdt for to uker siden, men opposisjonsleder Morgan Tsvangirai mener han fikk flertall og derfor er valgets vinner.

– Normal prosess

Mbeki var på vei til det regionale toppmøtet i Zambias hovedstad Lusaka lørdag, da han stanset i Harare for å ha samtaler med Mugabe.

Etter møtet kviet Mbeki seg for å kritisere myndighetene i nabolandet.

– Jeg vil ikke beskrive situasjonen som en krise. Dette er en normal valgprosess i Zimbabwe og vi må vente på at valgkommisjonen frigir resultatene, sa Mbeki.

Den sørafrikanske presidenten har i lengre tid fungert som megler mellom Mugabe og opposisjonen og har også tidligere unngått å kritisere sin presidentkollega.

Mugabe deltar ikke

Det er de 14 landene i Southern African Development Community (SADC) som står bak hastemøtet i Zambia.

Myndighetene i Zimbabwe er opprørt over at også opposisjonsleder Morgan Tsvangirai ble invitert til toppmøtet som skal ta for seg valgkrisen i landet.

– Å invitere en opposisjonsleder til et møte mellom statsledere er uhørt. Vi aksepterer ikke at Tsvangirai deltar på dette møtet, sa justisminister Patrick Chinamasa før samtalene startet lørdag.

Chinamasa representerer Zimbabwe på møtet etter at president Robert Mugabe gjorde det klart at han holder seg hjemme.

– Dette toppmøtet er åpenbart satt i stand av den britiske regjeringen. Vi hørte om det fra våre britiske kilder lenge før SADC kunngjorde det, la Chinamasa til.

Strammer inn

Myndighetene strammer samtidig grepet om makten i Zimbabwe. Alle møter er nå forbudt, og opprørspoliti utstasjoneres i Harares gater.

Regjeringspartiet har varslet at det skal holdes en andre valgomgang siden ingen av kandidatene angivelig fikk rent flertall i første runde.

Morgan Tsvangirai vil imidlertid ikke delta fordi han mener han fikk rent flertall i første valgomgang og at en ny stemmegivning derfor ikke er nødvendig.

Opposisjonen frykter at regimet skal bruke tiden fram til neste runde i valget til å skremme og true velgerne til ikke å stemme på opposisjonen.

Storbritannias statsminister Gordon Brown sier han er forferdet over tegn til at Zimbabwes president Robert Mugabe vil bruke vold for å bli gjenvalgt, og advarer om at verdenssamfunnets tålmodighet er i ferd med å ta slutt. (©NTB)

Personvernpolicy