På svipptur til Stavanger

<p> Foto: Scanpix.</p>
Foto: Scanpix.

Den danske dronningens interesse for historie og arkeologi fikk henne til å legge turen om Stavanger før hun skulle til videre til Oslo for å overvære åpningen av den nye operaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronning Margrethe på arkeologisk museum. Foto: Scanpix.Dronning Margrethe på arkeologisk museum. Foto: Scanpix.

I et allerede tettpakket program fikk dronning Margrethe tid til å besøke utstillingen «Slaget. Ryger på hærferd» på Arkeologisk Museum i Stavanger lørdag.

– «Slaget» understreker båndet som har vært og fortsatt er mellom Danmark og Norge, sa den danske dronningen til NTB etter omvisningen, som paradoksalt nok handler mest om oppgravde stridsøkser mellom de to landene.

– Veldig morsomt

Innlånt materiale fra Danmark og gjenstander fra funn i Norge illustrerer hvordan folkegruppen ryger fra Rogaland rundt år 200 dro på krigstokt til Danmark. Der ble hæren på 1.000 menn trolig slaktet ned eller gjort til slaver av danskene.

– Dette var veldig morsomt. Jeg har fulgt utgravningene over tid og lenge gledet meg til å se utstillingen. Jeg er heldig som får se dette, følge det fra start til mål, sa dronning Margrethe.

Champagne

Dronningens besøk i Stavanger varte rundt tre timer fra hun landet til hun skulle videre til operaåpning i Oslo. Ved museet ønsket direktør Harald Jacobsen velkommen og serverte dronningen champagne. Deretter ble hun fulgt rundt av Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland (H) og arkeolog og fagansvarlig Trond Løken, før det bar videre til lunsj på Ledaal med inviterte gjester. (©NTB)

Personvernpolicy