Tsvangirai-invitasjon irriterer

<p>Robert Mugabe er irritert og holder seg hjemme fra det afrikanske toppmøtet. Foto: Scanpix. </p>
Robert Mugabe er irritert og holder seg hjemme fra det afrikanske toppmøtet. Foto: Scanpix.

Myndighetene i Zimbabwe er opprørt over at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai er invitert til det afrikanske toppmøtet som skal ta for seg valgkrisen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Morgan Tsvangirai.Morgan Tsvangirai.

De zimbabwiske makthaverne kritiserer de andre afrikanske landene for å ha invitert opposisjonslederen til møtet som avholdes i Zambias hovedstad Lusaka.

– Å invitere en opposisjonsleder til et møte mellom statsledere er uhørt. Vi aksepterer ikke at Tsvangirai deltar på dette møtet, fortalte justisminister Patrick Chinamasa før samtalene startet lørdag.

– Storbritannia står bak

Chinamasa representerer Zimbabwe på møtet etter at president Robert Mugabe fredag gjorde det klart at han holder seg hjemme.

– Dette toppmøtet er åpenbart satt i stand av den britiske regjeringen. Vi hørte om det fra våre britiske kilder lenge før SADC kunngjorde det, la Chinamasa til.

Det er de 14 landene i Southern African Development Community (SADC) som står bak hastemøtet.

Utenriksminister Joey Bimha uttalte til den regjeringskontrollerte avisen Herald lørdag at møtet er unødvendig fordi valgkommisjonen fremdeles går gjennom stemmene fra presidentvalget.

Det er 14 dager siden valget ble avholdt.

Myndighetene strammer samtidig grepet om makten i Zimbabwe. Alle møter blir forbudt, og opprørspoliti utstasjoneres i Harares gater.

Brown forferdet

Storbritannias statsminister Gordon Brown sier han er forferdet over tegn til at Zimbabwes president Robert Mugabe vil bruke vold for å bli gjenvalgt, og advarer om at det internasjonale samfunnets tålmodighet er i ferd med å ta slutt.

– Jeg er forferdet over tegnene på at regimet igjen vil bruke skremsler og vold, sa den britiske statsministeren i en erklæring fredag.

Han la til at han ikke kan forstå hvorfor resultatene av presidentvalget ennå ikke er kunngjort.

– Det zimbabwiske folket har demonstrert sitt engasjement for demokrati. Vi, og lederne i regionen, deler dette engasjementet, sa han.

Han understreket at det internasjonale samfunnet «vil passe seg for å gjøre noe som kunne undergrave forsøkene på å sikre et utfall som reflekterer den demokratiske viljen til folk i Zimbabwe».

– Men det internasjonale samfunnets tålmodighet med regimet er i ferd med å ta slutt, advarte han.

Tsvangirai boikotter omvalg

Regjeringspartiet har varslet omvalg siden ingen av kandidatene angivelig fikk flertall, men opposisjonskandidaten Morgan Tsvangirai vil ikke delta fordi han mener han fikk rent flertall og at omvalg derfor ikke er nødvendig.

Opposisjonen frykter at regimet skal bruke tiden fram til omvalget til å skremme og true velgerne til ikke å stemme på opposisjonen. (©NTB)

Personvernpolicy