Vanskelig omstilling for sekt-jenter

Sektens hovedkvarter i Texas. Foto: Scanpix.
Sektens hovedkvarter i Texas. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av jenter som er blitt berget ut av komplekset til en sekt i Texas som driver med flerkoneri, står overfor en vanskelig kulturell omstilling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Warren Jeffs.Warren Jeffs.

I hele sitt liv er jentene blitt fortalt at «de utenfor» er fiendtlige og umoralske, og at de ville bli dømt til evig fortapelse om de beveget seg utenfor komplekset.

Barnevernet i Texas ønsker nå å sette de unge jentene som ble hentet ut av sektens bygninger denne uka, i fosterhjem.

Jenter har helt fra 12-13-årsalderen blitt giftet bort til eldre menn som hadde mange koner, og tvunget til å produsere barn.

Til sammen 416 tenåringer, de fleste jenter, ble hentet ut av bygningene, og 139 mødre fulgte med sine barn frivillig. Myndighetene sa at barna var utsatt for mishandling og voldtekt.

Mange av tenåringsjentene som ble hentet ut, har barn allerede eller er gravide. En 16-åring meldes å ha fire barn.

Deprogrammering

– Det vi nå står foran er en deprogrammering av et helt samfunn. Disse barna er så naive, og de er blitt beskyttet fra omverdenen i en slik grad at de ikke engang stoler på sin egen dømmekraft, sier Margaret Cooke som forlot sekten med sju av sine åtte barn for 14 år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En talskvinne for barnevernet, Marleigh Meisner, sier at de har hentet inn psykologer og andre eksperter for å gjøre overgangen for jentene så ukomplisert som mulig.

I oppveksten er barna opplært til å frykte alt i verden utenfor, inkludert myndighetene som nå har hentet dem ut.

Redd for dem utenfor

Jenta som først alarmerte myndighetene ved å ringe til et krisesenter, og som dermed ga politiet begrunnelsen de trengte for å gå inn og ta seg en situasjon de hadde bekymret seg for lenge, sa hun var redd for hva som ville skje med henne utenfor, selv om hun var ivrig etter å slippe vekk fra sekten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sa hun var blitt fortalt av de andre at om hun skulle rømme, ville hun bli skadet av «dem utenfor», at de ville tvinge henne til å klippe håret, bruke sminke og moderne klær og ha sex med mange menn.

Voldtatt og slått

Med hviskende stemme fortalte 16-åringen at hun ble voldtatt og slått av mannen, og at mishandlingen begynte da hun ble levert til bygningen av sine foreldre for tre år siden. Hun sa hun ble gravid da hun var 15, og at hun nå er gravid med sitt andre barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun fortalte at andre kvinner holdt barnet hennes mens hun fikk juling av sin 50 år gamle mann, Dale Barlow, som til sammen har sju koner og som nå er etterlyst av politiet.

Myndighetene har store vanskeligheter med å komme gjennom i samtalene med barna og deres mødre, som er svært hemmelighetsfulle og lite villige til å snakke.

Mange av jentene gir misvisende opplysninger eller vet ikke hvem som er deres egentlige mødre.

Etterkommere

De fleste jentene er barn av folk i den indre sirkelen i utbrytersekten fra mormonerkirken, inkludert sektens fengslede leder Warren Jeffs, og barnebarn og oldebarn av kvinner som ble hentet ut under en lignende operasjon på 50-tallet.

Jeffs valgte en gruppe barn under seks år blant sektens 6.000 tilhengere da han flyttet til Texas i 2003 for å opprette senteret ved San Angelo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste av barna har aldri gått på offentlig skole eller brukt moderne klær. Jentene går i lange kjoler fra pionertiden og har sitt lange hår flettet.

Under gjennomsøkingen av bygningskomplekset fant politiet dagbøker og dokumenter som de håper skal bidra til å identifisere barna og fastslå hvem mødrene er.

Den 16 år gamle jenta som ringte til krisesenteret, sa hun het Sarah. Men politiet har ennå ikke greid å finne ut hvem av de evakuerte hun er, eller om hun ble fjernet av sektens ledere før politiet innledet sin operasjon. (©NTB)