Åpen for alle - alltid

Slakter lesetest for 7-åringer

Foto: Scanpix.
 Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Språkprofessor Finn-Erik Vinje mener at en obligatorisk leseprøve for landets 2.-klassinger er urettferdig og inneholder dårlig språk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de neste ukene skal landets 60.000 2.-klassinger ta en ny prøve som skal kartlegge leseferdighetene deres. Ungene skal lese en tekst og deretter svare på spørsmål fra teksten.

Problemet er at fasiten allerede ligger ute på Utdanningsdirektoratets nettsider.

Urettferdig

Vinje har ikke noe imot kartleggingsprøver, men sier at de bør tas uforberedt.

– Når fasiten ligger på nettet, blir kartleggingsprøven urettferdig. Elever med skoleinteresserte foreldre vil få hjelp hjemme og gjøre det bedre, sier Vinje til Dagsavisen.

Professoren er også kritisk til språket i testen. Han reagerer blant annet på bruken av «vegen» og «musende stille». Det burde heller stått «veien» og «musestille».

– Dette er ikke helt feil, for vi har den spesielle situasjonen i Norge at vi har relativt stor valgfrihet. Men en tekst for små 7-åringer bør basere seg på de dominerende, alminnelige formene i norsk skriftspråk, mener Vinje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forvirrende

Oppgavene blander dessuten tidsforholdene, ved å bruke preteritum i teksten og presens i spørsmålene. Unødig forvirrende, mener Vinje.

Utdanningsdirektoratet forsvarer at fasiten ligger på nettet ved at det er ment som en veiledning til lærerne. De har ingen planer verken om å fjerne fasiten eller å endre tekstene Vinje kritiserer. Den aktuelle teksten er for øvrig hentet fra Æsops fabler. (©NTB)