Fransk angrep mot somaliske pirater

<p>Kaprerne av den franske luksuyachten Le Ponant ble beskutt av franske kamphelikoptre. Foto: Scanpix.  </p>
Kaprerne av den franske luksuyachten Le Ponant ble beskutt av franske kamphelikoptre. Foto: Scanpix.

Franske kamphelikoptre gikk fredag til angrep mot piratene som holdt besetningen på en fransk yacht som gisler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Piratene svarte på angrepet med antiluftskyts, forteller øyenvitner og lokale

Mannskap fra den franske yachten Le Ponant ble løslatt. Foto: Scanpix.Mannskap fra den franske yachten Le Ponant ble løslatt. Foto: Scanpix.

tjenestemenn i Somalia. Aksjonen fant sted etter at gislene var løslatt.– Tre personer ble drept og åtte såret da de franske kamphelikoptrene skjøt raketter mot landsbyen Jaliban, sier den regionale guvernøren Dahir Abdul Kadir Ahmed til nyhetsbyrået AFP. Den lokale tjenestemannen Abdiaziz Olu-Yusuf Mohamed sier til nyhetsbyrået Reuters at fem lokale beboere ble drept.

– Lokale beboere kom ut for se på helikoptrene som hadde landet. Helikoptrene lettet og avfyrte deretter raketter mot kjøretøyene og beboerne som var på stedet, sier Mohamed.

Men både kontoret til Frankrikes president Nicolas Sarkozy og det franske forsvaret nekter for at mennesker ble drept i aksjonen mot piratene.

Aksjon

Over 30 besetningsmedlemmer ble tatt som gisler da luksusyachten Le Ponant ble bordet av somaliske pirater forrige fredag. En fransk elitestyrke ble sendt til Øst-Afrika for å bistå med å få gislene fri.

Fredag formiddag kunne franske myndigheter melde at alle gislene var løslatt. Etter løslatelsen startet de franske styrkene jakten på piratene med kamphelikoptre, og om lag en time senere ble seks av piratene pågrepet. Piratene ble tatt om bord i et fransk marinefartøy, hvor de vil sitte i varetekt til fredag.

Franske myndigheter sier at aksjonen ble gjennomført med minimal maktbruk, av frykt for sivile tap. To kamphelikoptre skal ha blitt brukt i aksjonen, og en av soldatene skal ha avfyrt et skudd mot piratenes bil for å stanse dem.

– Ingen skudd ble avfyrt direkte mot piratene, sier Jean-Louis Georgelin fra det franske forsvaret.

Løsepenger

Yachtens eier betalte om lag 10 millioner kroner for å få de 30 gislene løslatt, sier en kilde som står nær forhandlingene. Ifølge kilden ble en andel av løsepengene tatt tilbake da de franske styrkene pågrep seks av piratene.

Ifølge det franske forsvarsdepartementet var 22 av besetningsmedlemmene franske. De øvrige var hovedsakelig ukrainere og sørkoreanere. Piratene vil bli stilt for retten i Frankrike. (©NTB)

Personvernpolicy