Navarsete favoritt til å bli ny Sp-leder

<p>Åslaug Haga (t.v.) går av som partileder i Senterpartiet til neste år. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete og parlamentarisk leder Lars Peder Brekk er de to mest aktuelle kandidatene til å overta. FOTO: SCANPIX </p>
Åslaug Haga (t.v.) går av som partileder i Senterpartiet til neste år. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete og parlamentarisk leder Lars Peder Brekk er de to mest aktuelle kandidatene til å overta. FOTO: SCANPIX

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete seiler opp som Åslaug Hagas arvtaker som partileder i Senterpartiet. Noen omkamp om det rødgrønne samarbeidet blir det neppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrale partikilder peker alle i samme retning. Partiets neste leder blir Liv Signe Navarsete (49) fra Lærdal.

– Jeg stiller med åpent sinn til de spørsmål som måtte komme fra partiet. Det har vært min holdning siden jeg ble valgt som vara til kommunestyret i Sogndal i 1987, sier Navarsete. Hun er nå andre nestleder og leder det viktige programarbeidet i partiet.

– Jeg har levd tett på Åslaug Haga og Odd Roger Enoksen gjennom seks år og vet at det er et usedvanlig krevende verv. Men jeg er sikker på at Senterpartiet vil vokse, og det er klart det vil være spennende å lede et parti i en slik utvikling, legger hun til.

Ulike tolkninger

Selv om opposisjonen på Stortinget krysser fingrene og håper på kursendring, er det få i Sp som tror at partiet under Navarsetes ledelse vil droppe SV og Ap til fordel for de borgerlige.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier til NTB at Åslaug Haga er en viktig person for det rødgrønne samarbeidet, men han avviser at hennes avgang vil svekke regjeringen.

– Jeg er helt sikker på at Sp kommer til å velge en leder som kommer til å følge opp det arbeidet Haga startet, sier han.

Partiledere fra opposisjonen mener imidlertid at Hagas avgang kan føre til en omlegging av politikken.,

Venstreleder Lars Sponheim håper Hagas avgang kan åpne for samarbeid mellom Sp og Venstre. Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten sier at Hagas varslede avgang svekker de rødgrønne, mens Høyres Erna Solberg tolker avgangen som en indikasjon på at regjeringssamarbeidet er tungt og vanskelig.

Bred støtte

– Den rødgrønne regjeringen har bred støtte. Jeg tror ikke på noe linjeskifte der, sier parlamentarisk leder og første nestleder i Sp, Lars Peder Brekk til NTB.

Den erfarne politikeren fra Nord-Trøndelag er Navarsetes kanskje fremste utfordrer til partiledervervet. Han utelukker ikke at han vil stille til valg, dersom han blir spurt.

– Jeg har sittet lenge i partiledelsen og vet ikke helt hvordan jeg vil stille meg til et slikt spørsmål. Jeg vil i alle fall si ja til renominasjon til Stortinget dersom det blir aktuelt, sier Brekk.

En tredje lederkandidat er den stigende Sp-stjernen Ola Borten Moe. Han har fått mange venner hos opposisjonen etter at han ytret ønsker om tettere samarbeid med sentrum, men i eget parti blir tidligere statsminister Per Bortens barnebarn vurdert som for fersk og for mye av en solospiller til å kunne ta over remmene etter Åslaug Haga.

– Jeg har ikke tenkt tanken en gang. Det er nesten ett år til landsmøtet og vi har flere gode kandidater til det vervet, sier Borten Moe til NTB.

– Avgjort i fjor

Tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad er outsideren til partiledervervet. I Senterpartiet har hun en meget høy stjerne, og dersom hun selv har lyst, kan hun komme til å bli foretrukket framfor Liv Signe Navarsete.

– Marit Arnstad ville være en utmerket kandidat, men det vil overraske meg stort om hun ønsker å vende tilbake til politikken allerede nå. Liv Signe Navarsete er nok den mest aktuelle kandidaten, sier partiveteran Johan J. Jakobsen til NTB.

– Jeg har gjort jobben min. Etter ti år har jeg bidratt til å samle et parti som befinner seg vel i et sentrum-venstre-samarbeid. Nå er det på tide at andre overtar, sa Åslaug Haga da hun fredag kunngjorde for landsstyret at hun ikke tar gjenvalg som stortingsrepresentant og partileder. (©NTB)

Personvernpolicy