Arrestasjonsbølge i Egypt

George Ishaac, en av lederne for den egyptiske demokratibevegelsen Kifaya, ble fengslet 9. april.
George Ishaac, en av lederne for den egyptiske demokratibevegelsen Kifaya, ble fengslet 9. april.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter generalstreik og kraftige opptøyer i Egypt forrige helg har en arrestasjonsbølge flommet over landet. Facebook-aktivister og journalister blir nå satt bak lås og slå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sistemann som be tauet inn av det egyptiske sikkerhetspolitiet var den

Journalisten James Karl Buck.Journalisten James Karl Buck.

amerikanske frilansjournalisten James Karl Buck. Journalisten ble senere løslatt av forhørsretten, men ble fengslet på nytt med en gang han gikk ut av rettsalen. Nå har det egyptiske politiet løslatt ham, men tolken sitter fortsatt bak lås og slå.

- De har ikke kommet med noen anklager eller gitt noen årsaker til at de arresterte oss på nytt etter at vi ble frikjent, sier journalisten til ABC Nyheter. Han venter nå på kontorene til egyptiske påtalemyndigheter for å få vite hva som skjer med tolken.

James Buck var i Mahalla al-Kubra, en by i nordlige Egypt, for å dekke etterdønningene av opptøyene som rystet industrisenteret 6. og 7. april. Han og tolken ble plukket opp av politiet etter å ha fotografert sultestreikende familiemedlemmer av de anholdte etter urolighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israa abd el-fatouh.Israa abd el-fatouh.

- De oppførte seg bøllete mot oss i begynnelsen og truet tolken med vold. Men når jeg så ham nylig var han fortsatt i god behold.

Protesterer mot prisøkninger

Arbeiderne ved en statlig eid tekstilfabrikk i industribyen har i to år streiket for bedre lønnsvilkår og sosiale betingelser. Minstelønnen i dag er 350 egyptiske pund, ca. tre hundre norske kroner, og har vært uendret siden 80-tallet.

Da arbeiderne varslet ny streik 6. april og fikk følge av den egyptiske opposisjonsbevegelsen som forsøkte å organisere en generalstreik over hele landet tok politiet over fabrikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet klarte å stanse streiken, men samme ettermiddag brøt det ut opptøyer. Ti tusen skal ha deltatt den første dagen, og flere tusen den neste, ifølge den uavhengige dagsavisen Al-Masri Al-Youm. Situasjonen er fortsatt urolig.

- Byen er full av politi, de prøver å hindre nye opptøyer, sier Buck på telefon fra

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ahmed Seif al-Islam.Ahmed Seif al-Islam.

Mahalla.

- En politimann fortalte meg at han støtter streiken, sier han. Inflasjonen og mer enn en dobling av prisene på statssubsidierte brød har rammet brede lag av det egyptiske samfunnet.

Facebook-aktivist bak murene

Egyptiske opposisjonsgrupper forsøkte også sjette april å organisere en generalstreik over hele landet, mot prisøkninger og korrupsjon. Kampanjen for streiken, som møtte blandet oppslutning, ble i stor grad drevet av unge aktivister på internett.

er journalist og har bakgrunn som aktivist fra det liberale partiet al-ghad, som er ledet av den fengslede presidentkandidaten Ayman Nour, som stilte opp mot president Hosni Mubarak i september 2005. Etter å ha opprettet en facebookgruppe som før streiken hadde over 60.000 medlemmer ble hun 6. april fengslet på vei til jobb.

Den unge jenta med kallenavnet "biskota" er foreløpig satt i varetekt for 15 dager, siktet for å ha planlagt opptøyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egyptiske demokratiaktivister frykter nå at staten vil slå enda hardere ned på opposisjonelle, men aktivistene insisterer på at de ikke vil la seg presse under jorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stolt av fengslet far

Onsdag 9. april ble en av lederne for den egyptiske demokratibevegelsen Kifaya, George Ishaac, fengslet.

- Vi har ingen hemmeligheter og arbeider helt åpent, hevder Dr. Karima Al-Hefnawy, en av lederne for protestgruppen som de siste årene har krevd president Hosni Mubaraks avgang. Han har sittet med makten i landet siden 1981.

- Jeg er stolt av faren min, vi kan ikke gå rundt og være redde, sier Shadi George Ishaac, sønnen til den kristne opposisjonslederen.

Huset ble ransaket og politisk materiale beslaglagt. fra menneskerettighetsgruppen Hisham Mubarak Law Center frykter at de nye arrestasjonene varsler enda røffere tak de neste månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De har begynt å behandle opposisjonsgrupper som om de var kriminelle. Jeg frykter at nye lover vil gjøre det enda vanskeligere å organisere opposisjonelle i Egypt.

Økende sosial misnøye

Den økonomiske veksten i Egypt er sterk, men folk flest får nyte lite av godene fra nye investeringer, skriver Africa Report i sin årsrapport fra 2007 om landet. Denne vinteren har landet vært herjet av en brødkrise, etter at myndighetene doblet prisene på statssubsidierte brød.

Store deler av befolkningen overlever på subsidierte varer, som er ti ganger billigere enn vanlig butikkpris. Onsdag 9. april døde en husmor etter å ha bli trampet ned i brødkøen i den sørlige byen al-Daqhaliyya.

- Presidenten har hendene låst. Han kan ikke foreta seg noe, det fins ikke penger i statskassen som gjør det mulig å senke prisene, sier den politiske skribenten og opposisjonsaktivisten Abd al-Halim Qandil til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Generalstreiken varsler en ny epoke. Jeg har ofte vært flau over at egypterne ikke har gjort nok for å velte dette regimet, men i dag er jeg stolt av å være egypter.

Egypt har større pressefrihet og ytringsfrihet enn mange andre arabiske land, men er fortsatt preget av unntakslover og strenge tiltak mot demonstrasjoner og andre politiske ytringer. Amnesty International rapporter fra 2007 at arresterte fortsatt blir torturert og mishandlet i egyptiske politistasjoner.