Ransoffer måtte betale tyvenes gjeld

De svenske tyvene ble tatt med pengene de hadde ranet fra et eldre ektepar. Men ransutbyttet tar Kronofogden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et eldre par i Hackås i Jämtland i Sverige ble ranet for rundt 18.000 kroner i mars. Ranerne ble tatt etter kort tid, med pengene, og ble i forrige uke dømt for grovt tyveri.

Men på tross av dette får ikke det eldre paret pengene sine tilbake, forteller svenske Mittnytt.

I tingretten ble ranerne dømt til å betale pengene tilbake til det eldre paret, samt 20.000 i skadeerstatning. Men etter som ranerne skylder Kronofogden penger, går denne skylden foran en tilbakebetaling til det eldre paret.

- Slik er reglene og vi følger dem, sier kronofogd Susanne Sörlin til Östersundsposten.

Spurte om veien

Det var om kvelden første mars at det banket på døren hos Bertil och Elly Jakobsson i Vikbäcken utenfor Hackås. To menn spurte om veien og ba om vann til bilen. Ett kvarter senere dro de, med 18.300 kroner som de hadde stjålet fra en skuff i parets skrivebord.

-Fruen ante uråd, så vi sjekket i skrivebordet. Da jeg så at pengene var borte, ble jeg forbannet, forteller Bertil Jakobsson til SVT:s Mittnytt.

Tyvene ble tatt noen timer senere, og til sammen hadde de drøyt 26.000 i kontanter på seg. Mennene ble dømt for grovt tyveri, men likevel er det altså ikke sikkert at det eldre paret får tilbake pengene sine.

- Merkelig

- Jag synes det er merkelig at våre penger skal brukes til betale det som tyvene skylder, sier Bertil Jakobsson.

Tingsrätten har dømt tyvene til å betale tilbake pengene. Hvis tyvene ikke har penger, kan ekteparet Jakobsson søke om erstatning hos Brottsoffermyndigheten.

- Nå åpner jeg ikke døra for fremmede lenger. For nå vet jeg akkurat hvordan det kan gå, sier Bertil Jakobsson.

Personvernpolicy