Bush gir generalene mer tid i Irak

<p>USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus (t.v.), og den amerikanske ambassadøren Ryan Crocker svarte på spørsmål under en pressekonferanse i Washington torsdag. Foto: SCANPIX</p>
USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus (t.v.), og den amerikanske ambassadøren Ryan Crocker svarte på spørsmål under en pressekonferanse i Washington torsdag. Foto: SCANPIX

President George W. Bush lytter ikke til kravene om å hente flere amerikanske soldater hjem fra Irak. Reduksjonen i styrkene vil kun fortsette fram til sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningen er at USAs militære ledere da skal få tid til å vurdere sikkerhetssituasjonen i det krigsherjede landet.

– Selv om denne krigen er vanskelig, er den ikke endeløs, forsikret Bush da han talte til en gruppe krigsveteraner i Det hvite hus torsdag. Visepresident Dick Cheney, utenriksminister Condoleezza Rice og forsvarsminister Robert Gates var også til stede for å høre presidentens tale.

Lydhør

Bush vil gjennomføre en planlagt tilbaketrekking av rundt 20.000 mann som ble utplassert i Irak i forbindelse med styrkeoppbyggingen i fjor. Deretter vil han fryse antallet soldater på om lag 140.000.

Presidenten følger dermed rådet fra USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, som denne uken møtte i Senatet for å redegjøre for situasjonen i landet. Han ba om en 45 dagers pause i tilbaketrekkingen på sensommeren, for deretter å vurdere eventuelle nye kutt i antallet amerikanske soldater.

Bush understreker at Petraeus vil få all den tiden han trenger til å gjøre sine vurderinger.

Høy pris

Ingen vet hvor mange irakere som er drept etter USAs invasjon i 2003, men anslagene varierer mellom 82.000 og over en million mennesker. Nærmere 2 millioner mennesker har flyktet fra landet, ifølge FN.

Antallet drepte amerikanske soldater blir nøye holdt rede på og har allerede passert 4.000. Prislappen for amerikanske skattebetalere så langt er over 500 milliarder dollar – om lag 2.500 milliarder kroner.

Høye tapstall og misnøye med resultatene av krigen har fått mange representanter for Det demokratiske partiet til å kreve rask tilbaketrekking fra Irak. Bush har så langt ikke gått med på det, men lovet torsdag å korte ned soldatenes tjenesteperiode fra 15 måneder til et år, av hensyn til de militære mannskapene og deres familier.

Fornøyd

Presidenten er svært fornøyd med fjorårets styrkeoppbygging, og han gir den æren for at voldsbruken i Irak har avtatt noe. Han har fortsatt klokkertro på at krigen vil bli kronet med suksess.

– Det vil komme en dag hvor Irak er en dugelig samarbeidspartner for USA. Det vil komme en dag hvor Irak er et stabilt demokrati som hjelper til med å bekjempe våre felles fiender og fremme våre felles interesser i Midtøsten, sa Bush.

Han lot til å være overbevist om at Irak, hvor dagens politiske lederskap samt landets mektigste militsgruppe har et godt forhold til Iran, vil foreta valg som sammenfaller med USAs interesser også i framtiden. (©NTB)

Personvernpolicy