Meny

Sjalusi drev kvinne til å bestille drap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjalusi drev en 28 år gammel kvinne til å bestille drap på en annen kvinne i Vanylven på Sunnmøre. Betalingen var 2.500 kroner og en flaske sprit.

Hun innyndet seg hos en lettere psykisk utviklingshemmet 18-åring med det formål å få ham til å utføre drapet, fastslår retten.

Torsdag ble kvinnen dømt av Søre Sunnmøre tingrett til fire og et halvt års fengsel for med overlegg å ha forsøkt å forvolde en annens død. Hun ble frikjent for å ha forsøkt å drepe den fornærmede kvinnens datter.

Den domfelte kvinnen og 18-åringen må til sammen betale erstatninger på vel 210.000 kroner.

Aktor, statsadvokat Jan Hoel hadde lagt ned påstand om seks og et halvt års fengsel. Hoel sier til NTB at han vil bruke 14 dager for å vurdere om aktoratet skal anke. Kvinnens forsvarer, advokat Jon Olav Holvik, sier at klienten hans ble frifunnet på et av tiltalepunktene, og at dette er et viktig moment i vurderingen av en eventuell anke.

Kjevle og kniv

18-åringen som den domfelte kvinnen, ifølge dommen, utstyrte med kjevle, kniv, hansker og nøkler til huset, ble dømt til ett års fengsel for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap og for trusler.

– At det ikke skjedde drap denne natten lå utenfor hennes kontroll, fastslår sorenskriver Ingolv Joa i dommen. Retten finner det skjerpende at kvinnen de siste månedene før drapsforsøket fant sted, bevisst innyndet seg hos 18-åringen med det formål å utføre drap.

– Dette er en særdeles kynisk fremgangsmåte, står det i dommen som ikke tilgodeser den domfelte kvinnen med noen formildende omstendigheter.

– Samfunnet kan aldri godta at sjalusi gir slike utslag som i denne saken, fastslår retten i den enstemmige dommen.

Sjalusi

Sjalusi er motivet for den noe spesielle saken fra Vanylven. Den domfelte kvinnen tålte ikke så godt at samboeren hennes, som hun hadde barn sammen med, forlot henne og senere innledet et forhold til en annen kvinne som de begge kjente.

En kveld i september 2007, da den nye kvinnen og datteren hennes var alene hjemme, gjennomførte den forsmådde kvinnen planen hun hadde lagt.

For å gjennomføre drapet skulle den knapt 18 år gamle mannen, som hun tilkalte via en tekstmelding, få en flaske sprit og 2.500 kroner. Noe over midnatt 6. september kjørte de to mot den andre kvinnens hus, medbrakt kjevle, en kjøkkenkniv og engangshansker i plast.

Indre stemme

18-åringens slag med kjevla traff den fornærmede kvinnen i hodet på venstre side mens hun lå og sov. Et slag nummer to traff henne i ansiktet, slik at det ble brudd på kjevebeinet. Han truet henne med kniven, men hun falt sammen og ble liggende ved fotenden av sengen. Mens han sto slik foran kvinnen som lå på gulvet og ba for livet sitt, fikk han etter eget utsagn høre en indre stemme som sa at han måtte slutte. Det var oldemorens stemme han ifølge eget utsagn hørte, står det i dommen.

I retten nektet kvinnen for å ha medvirket til drapsforsøket. Retten trodde ikke på hennes forklaring. 18-åringen som gjennomførte drapsforsøket, erkjente seg derimot skyldig på begge tiltalepunkter.

Den tiltalte kvinnens forsvarer, Jan Olav Holvik, sier til NTB at straffeutmålingen er i tråd med det hun er funnet skyldig for. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus