Hattrick for Hamer

<p>En glad prisvinner. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)</p>
En glad prisvinner. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Bernt Hamer fikk filmkritikerprisen for tredje gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra filmen «O'Horten». (Foto/Copyright: John Christian Rosenlund)Fra filmen «O'Horten». (Foto/Copyright: John Christian Rosenlund)

- Jeg tenker ikke så mye på kritikerne når jeg lager filmen, men er veldig glad for skryt når den er ferdig, sier en glad Hamer til ABC Nyheter rett etter prisutdelingen.

Regissøren fikk i dag sin tredje kritikerpris for filmen «O’ Horten».

Bevisst filmskaper

Norsk filmkritikerlags leder Øyvor Dalane Vik sier at selv om konkurransen var tøff i år, så hersket det liten tvil om at det var Hamer som skulle gå av med seieren.

- Det er noe med at du kan se med én gang at det er en Hamer-film. Han har et eget språk og er en svært bevisst filmskaper. Til tross for at filmene hans er veldig forskjellige, er det noe gjennomgående i både det visuelle og i dramaturgien. De har en type underfundighet som er distinkt «hamersk», sier hun.

Det er første gang i historien at filmkritikerprisen går til samme person tre ganger. Hamer har tidligere mottatt prisen for «Eggs» i 1996 og «Salmer fra kjøkkenet» i 2004.

Regissøren sier at han har innsett at filmene hans ikke blir publikumssuksesser, til tross for gode kritikker.

- Jeg forventer vel ikke å lage de helt store blockbusterne, men jeg håper jo at så mange som mulig får se filmene mine, sier han.

Filmkritikerlagets begrunnelse for årets filmkritikerpris:

«Årets vinner er en regissør vi har satt pris på før. Det er en regissør som fra han - for det er, kanskje ikke overraskende, en han - presenterte sin første film på kinolerretet demonstrerte en særegen og personlig stemme, og et underfundig filmunivers som stadig grenser til det mildt absurde og det melankolske iblandet en sorgmunter komikk, og med et uslåelig blikk for små, men betydningsfulle detaljer. Visuelt arbeider han oftest i den duse enden av skalaen, men med en tydelig strengt planlagt billedkomposisjon som har sin egen signatur, og som hans fotograf John Christian Rosenlund må få sin del av æren for.

Sitt univers befolker han oftest med odde figurer, i mer enn en forstand litt ensomme personer, som allikevel er høyst gjenkjennelige i sin dype menneskelighet og i sin søken etter en eller annen form for fellesskap.

Og, for å komme tilbake til dette med rekorden: Som den første i Norsk filmkritikerlags historie får denne regissøren prisen vår for tredje gang, for den filmen som kanskje er hans mest allment tilgjengelige, men hvor handlingen foregår i et umiskjennelig "hamersk" univers.

Filmkritikerprisen for 2008 går til Bent Hamer for O'Horten».

Personvernpolicy