En annerledes markering i San Francisco

Demonstranter fra begge sider møttes ansikt til ansikt i San Fransisco i dag idet den olympiske fakkelen ankom. (Foto: Reuters/Scanpix)<p> </p>
Demonstranter fra begge sider møttes ansikt til ansikt i San Fransisco i dag idet den olympiske fakkelen ankom. (Foto: Reuters/Scanpix) 

Mens det nesten bare var antikinesiske demonstranter da OL-fakkelen besøkte London og Paris, var bybildet i San Francisco like mye preget av demonstrasjoner til støtte for Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene fra de voldsomme demonstrasjonene i Paris og London har gått verden over den siste uka.

Men i San Francisco er det annerledes. Kort tid før fakkelstafetten skulle starte hadde det riktig nok møtt opp mange demonstranter som ville markere avstand fra Kinas politikk i Tibet, men også mange som markerer motstand mot demonstrantene.

Forskjell på himmel og jord

Et fly med banneret «Free Tibet» fløy over himmelen, men på gatenivå så det annerledes ut. Asiatiske innvandrere utgjør nesten en tredel av befolkningen i byen, og flesteparten av dem er kinesiske. Mange av dem er stolte over at gamlelandet nå skal arrangere OL. Flere møtte opp med kinesiske flagg og T-skjorter for å markere sin støtte til olympiaden.

Blant en gruppe kinesere sto en enslig aktivist. Kathy Rose fra organisasjonen Free Tibet hadde møtt fram for å protestere mot det hun mener fakkelstafetten er, «en feiring av Kina som land». Og Kina har hun ikke mye til overs for.

– Jeg har vært i Tibet og sett hva som skjer der. Dette er en sak jeg har sterke følelser for. Hvis fakkelen representerte frihet og den olympiske ånd, ville det vært flott at den kom gjennom byen, men det blir noe annet når det er en feiring av Kina, sier hun til NTB.

Pepret med slagord

Kineserne rundt henne ropte slagord mot henne, og stemningen ble til slutt veldig amper. Det overrasket aktivisten.

– Jeg er overrasket over mengden verbale angrep jeg får bare fordi jeg står her med et tibetansk flagg. Men jeg tror det blir fredelig her i dag, sier hun.

– Hva forventer du at skal skje?

– Jeg vet ikke, men jeg blir ikke overrasket hvis noen prøver å slukke fakkelen. Hvis noen skulle prøve det og klare det, så støtter jeg det. Det ville vært en sterk markering. Og det er det som kommer til å nå overskriftene, sier hun.

Politimannen Larry Minasian mener det er sannsynlig at den opplagte ruten blir endret, men håper på en fredelig markering.

– Vi har en fleksibel plan som kan bli forandret med tanke på hvilke situasjoner som kan oppstå. Det er mange folk, og det kommer til å bli høylytt, men jeg håper det ikke blir voldelig, sier han.

– Ting kan oppstå

Men han vet at ting fort kan skje.

– Hver gang så mange folk er samlet på et så lite område, kan ting oppstå. Og en liten hendelse kan være roten til større problemer, sier han.

En annen som håper på en fredelig markering er taiwanske James Chow. Kina får ingen sterk støtte av Chow, men han sier at han har møtt opp til stafetten for å støtte det olympiske programmet.

– Jeg kom hit fordi jeg så på TV at det var noen som prøvde å stoppe fakkelløpet og fordi olympiaden er fredelig. Jeg synes ikke man skal blande politikk inn i OL, sier han.

Taiwaneren håper demonstrantene, og antidemonstrantene, holder seg i skinnet, og har ikke mye til overs for dem som bruker OL som et pressmiddel mot Kina.

– Jeg håper det vil bli fredelig, og at ingen avbryter fakkelløpet på grunn av sin egen politiske agenda. Det er feil å angripe Kina på denne måten, mener Chow.(©NTB)

Personvernpolicy