Fakkelstafetten skal gå sin gang

OL-ilden har kommet til San Francisco der Tibet-aktivister er på krigsstien for å skape uro rundt fakkelstafetten. Tirsdag samlet mange Tibet-tilhengere seg til et folkemøte der blant annet skuespilleren Richard Gere deltok. (Foto: Scanpix)<p> </p>
OL-ilden har kommet til San Francisco der Tibet-aktivister er på krigsstien for å skape uro rundt fakkelstafetten. Tirsdag samlet mange Tibet-tilhengere seg til et folkemøte der blant annet skuespilleren Richard Gere deltok. (Foto: Scanpix) 

Medlemmer av Den internasjonale olympiske komité IOK gjorde det onsdag klart at fakkelstafetten ikke skal avbrytes og at den skal gå sin gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran et to dager langt styremøte som starter torsdag sa IOK-sjefen Jacques Rogge at de voldsomme protestene som har omgitt stafetten i London og Paris, ikke skal ødelegge for stafetten.

Han gjorde det klart at meldinger om at stafetten kunne bli avlyst, beror på misforståelser.

Gerhard Heiberg sier at det kan bli aktuelt å redusere virksomheten til de tre sponsorene av stafetten, Coca-Cola, Samsung og det kinesiske PC-selskapet Lenovo, i San Francisco.

– Sørgelig

Rogge sa at han er svært lei seg over protestene som har preget stafetten i London og Paris.

– Jeg synes det er sørgelig at et så vakkert symbol som fakkelen, som forener folk fra mange religioner, etnisk opprinnelse, politiske systemer, kulturer og språk, er blitt angrepet, sa han.

Han la til at han følte stor sympati med de idrettsfolkene som skulle ha løpt med fakkelen, men «som har fått dette fantastiske øyeblikket i sine liv ødelagt».

Rogge understreket at IOK respekterer at folk har rett til å si sin mening, men at det bør skje på fredelig vis. Han sa også IOK har uttrykt sin mening om uroen i Tibet til kineserne og gjort det klart at vold ikke er forenlig med de olympiske idealene.

Aksjoner i San Francisco

En rekke menneskerettighetsgrupper har planlagt omfattende aksjoner når fakkelen onsdag løpes gjennom San Francisco, den eneste byen i USA den besøker.

Også i Buenos Aires, dit fakkelen fortsetter etter San Francisco, planlegger en lokal menneskerettighetsgruppe aksjoner, men de lover at de skal være fredelige og at de ikke tar sikte på å slukke ilden. Men myndighetene tar ingen sjanser og har mobilisert 4.200 politifolk og sivile til å passe på stafetten.

Allerede tirsdag marsjerte hundrevis av Tibet-aktivister gjennom San Francisco for å kritisere Kinas håndtering av Tibet, Darfur og Burma

– Kina bør skamme seg, ropte demonstrantene som bar tibetanske flagg og bannere med krav om frihet for Tibet. De stanset utenfor det kinesiske konsulatet for å rope slagord.

Ikke boikott

Både skuespilleren Richard Gere og den sørafrikanske nobelprisvinneren Desmond Tutu deltok tirdag kveld på et folkemøte for Tibet.

På en konferanse i byen sa Tutu at han ikke ønsker en boikott av sommer-OL på grunn av undertrykkingen i Tibet, men mener at verdens ledere ikke burde delta.

Borgermester Gavin Newsom sa han har vært i kontakt med britiske og franske myndigheter for å få råd om hvordan demonstrasjoner skal håndteres.

Myndighetene har allerede forkortet ruta til fakkelen til 9 kilometer, og Newsom sier at endringer også kan skje når stafetten er i gang. (©NTB)

Personvernpolicy