Joy Division: «The Best Of Joy Division» [Rhino/Warner]

Det beste fra de beste

Det beste fra de beste
Det beste fra de beste

Det begynner å bli en del samleplater med legendariske Joy Division nå. «The Best Of Joy Division» ønskes likevel velkommen i rekken da den blant annet inneholder opptak fra «The Peel Sessions» i 1979

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«The Best Of Joy Division»«The Best Of Joy Division»

De som gikk til anskaffelse av Factory-samlingen «Substance» (1988) trenger kanskje ikke noe mer utover bandets to ordinære studioalbum «Unknown Pleasures » (1979) og «Closer» (1980). «Permanent» var likevel et godt supplement til nyankomne Joy Division-lyttere da den tok for seg singlene da den dukket opp i 1995.

Rhinos ferske «The Best Of Joy Division» inneholder mange av de samme låtene som de to overnevnte samleplatene, men inkluderer i tillegg en bonusdisk bestående av opptak fra den avdøde BBC-radiomannen John Peels «Peel Sessions» fra henholdsvis januar og november 1979. Som kjent var høyt respekterte Peel en sann beundrer av Manchester-bandet.

På den nye samleskiva er det beste fra disse radioopptakene samlet. De komplette «Peel Sessions» med Joy Division har riktignok vært ute på plate tidligere, blant annet på «The Complete BBC Recordings» (1990) og «The Peel Sessions» (samme år), samt på den mer fullstendige og komplette «Heart And Soul»-boksen (1998).

På «The Best Of Joy Division» får man altså de opprinnelige singlene, supplert med det beste fra disse radioopptakene. For den som ikke har alt fra før, er dette en gylden anledning til å sette seg inn i det innflytelsesrike Manchester-bandets historie, selv om de to ordinære studioplatene også er obligatioriske for enhver som har tenkt å stifte bekjentskap med Ian Curtis, Bernard Albrecht (senere Sumner, red.anm.), Peter Hook og Stephen Morris og hva de presterte da de opererte under navnet Warsaw og Joy Division i perioden 1976-80.

«The Best Of Joy Division» tar for seg bandets karriere fra A til Å, med hovedvekt på singlene de ga ut og signaturlåtene fra de to studioplatene. Hver eneste lille strofe på hoveddisken her er musikkhistorie, og kan ikke overses uansett hvor mange ganger materialet har vært gitt ut og spilt tidligere!

Det hele åpner med «Digital», og fortsetter fra det ene mesterverket til det andre gjennom (riktig nok dystre) kanonlåter som «Shadowplay», «New Dawn Fades», «Transmission», «Atmosphere», «Dead Souls», «She's Lost Control», «Love Will Tear Us Apart», «24 Hours», «Heart And Soul» og «Isolation» (for å nevne noen utvalgte spor). De 14 låtene som utgjør disk én er som klassikere å regne - alle som en - og det er selv etter alle disse årene komplett umulig å ikke la seg affisere av dette bandets unike og tidløse lydbilde.

På bonusdisken går en del av de samme låtene igjen, men her, som sagt, i liveinnspillinger fra BBCs Radio 1, som i sin tid ble gjort for det legendariske «The John Peel Show» (også kjent som «The Peel Sessions»). I tillegg får vi «Transmission» og «She's Lost Control» servert en tredje gang på denne samlingen. Begge opptakene stammer fra TV-programmet «Live For Something Else» og er gjort i september 1979.

BBC-innspillingene er for øvrig jevnt over av en bedre kvalitet enn de fleste konsertopptak som er gjort av Joy Division. Dessuten gjør de låtene sine på en mer direkte måte, noe som er kledelig på en samleplate som dette.

Det eneste å trekke for er samlingens noe kjedelige (men paradoksalt nok også passende) tittel og det faktum at dette kan føles som en unødvenig samleplate med tanke på alle de øvrige som er ute fra før av. Blodfansen som har det meste trenger kanskje ikke rydde plass til «The Best Of Joy Division» i platehyllene sine. Men for alle som ikke allerede har gått til innkjøp av tidligere utgitte samleplater og som har investert i fyldige, dyre og eksklusive bokser, vil garantert ha nytte av denne oppsummeringen av et av verdens aller viktigste band på denne siden av The Beatles.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Personvernpolicy