Søker gjerne på nytt

<p>Mordechai Vanunu er skuffet over norske myndigheter. (Foto: Scanpix)<br> </p>
Mordechai Vanunu er skuffet over norske myndigheter. (Foto: Scanpix)

Mordechai Vanunu er beredt til å søke asyl i Norge på nytt dersom det kan bidra til å få ham ut av Israel. Han er skuffet over norske myndigheter og etterlyser en beklagelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Mats Rønning) – Jeg håper søknaden min fortsatt er gyldig og til vurdering. Hvis Norge formelt ønsker at jeg søker på nytt, vil jeg gjøre det, sier Vanunu til NTB.

Den israelske atomteknikeren som i 1986 avslørte landets atomvåpenprogram ble dømt til 18 års fengsel i 1986. Han tilbrakte over elleve år i isolat før han i 2004 ble satt fri mot strenge reiserestriksjoner. Vanunus asylsøknad til Norge ble innvilget av UDI i 2004, men senere overprøvd av daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

Skuffet

– Jeg er glad for at denne saken har nådd nyhetene i dag, men jeg har kjent til denne avgjørelsen lenge. Jeg ble veldig skuffet fordi jeg hadde så store forventninger til Norge, sier Vanunu.

54-åringen bor på et fattigslig hotell i Øst-Jerusalem og sier han overlever på pengehjelp fra venner og gode støttespillere, særlig blant kristne og palestinere.

– Jeg lever under usle forhold og er nektet økonomisk hjelp av myndighetene. Men jeg er ved god helse, sier han.

Til tross for fengselsstraffen, isolasjonen og restriksjonene som hindrer ham i å forlate Israel, angrer han ikke på at han i sin tid røpet atomhemmeligheter til en britisk avis.

– Bør beklage

– Jeg har mange som støtter meg og forstår meg og har ingen grunn til angre på noe som helst. Derimot forventer jeg at både norske og israelske myndigheter angrer på det de har gjort mot meg, sier Vanunu.

Han setter fortsatt lit til at Norge kan hjelpe ham ut av Israel og sier han forventer at norske myndigheter følger viljen til flertallet av folket.

– Jeg tror på det norske folk som forkjempere for fred og frihet og vet jeg har mange støttespillere i Norge, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy