Overprøvde UDI i asylsak

<p>Foto: Scanpix</p>
Foto: Scanpix

Den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu oppfylte alle vilkårene for å få asyl i Norge, mente Utlendingsdirektoratet (UDI) høsten 2004. Men statsråd Erna Solberg (H) instruerte UDI om å avslå søk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høsten 1986 avslørte Mordechai Vanunu Israels atomvåpenprogram. Han ble kidnappet i Roma av den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad og ble i en hemmelig rettssak dømt til 18 års fengsel.

Høsten 2004 søkte Vanunu asyl i Norge, og fikk det innvilget av UDI. Vedtaket ble deretter omgjort etter direkte ordre fra daværende kommunalminister Erna Solberg. Instruksen fra Solberg har vært holdt hemmelig helt til nå, skriver Bergens Tidende.

Motstridende

Avisen skriver også at Kommunal- og regionaldepartementet ga motstridende begrunnelser for avslaget i en pressemelding i april 2005, og fra statsråden personlig i et svarbrev til Advokatforeningen i juni 2005.

Fredrik Heffermehl, som i flere år har ledet den internasjonale støttekomiteen for Vanunu, mener det må være forholdet til USA som ble avgjørende.

Kritisk til begrunnelsen

I 2005 slo Solberg fast at det er vanlig praksis at det ikke blir innvilget asyl når en søker oppholder seg i hjemlandet.

Arild Humlen, som er leder for Advokatforeningens utvalg for asyl- og utlendingsrett, sier til BT at den begrunnelsen ikke holder og ikke er i tråd med norsk rett.

Lagdommer og postdoktor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen er spesialist på flyktninge- og asylrett. Også han reagerer sterkt på begrunnelsen.

– Det er lang tradisjon for at stater gjennom sine utenriksstasjoner kan innvilge asyl til en søker fra hjemlandet, sier Einarsen.

– Norske leveranser av tungtvann satte Israel i stand til å lage atomvåpen og er selve grunnlaget for Vanunu-saken. Det er uten tvil et sterkt moment som taler for at Norge burde kunne behandle søknaden selv om søkeren er i hjemlandet, sier han til avisen.

Opprørt

Politikere fra regjeringspartiene er opprørte over opplysningene og krever nå ny behandling av Vanunu-saken.

– Saken må opp omgående, sier stortingsrepresentantene Ågot Valle og Bjørn Jacobsen fra SV.

SV-nestleder Audun Lysbakken mener opplysningene er sjokkerende og vitner om «grensesprengende dobbeltmoral» fra Solberg, som ellers profilerte seg med at politikere ikke skulle blande seg inn i asylsaker.

Også Marit Nybakk (Ap) i utenrikskomiteen reagerer sterkt:

– Det som er skjedd, er veldig overraskende. Det skal svært tungtveiende grunner til for å avslå en slik søknad, sier hun.

Forsvarer seg

Erna Solberg bekrefter overprøvingen av UDI overfor BT og forsvarer den med at et asyl ville vært rettet mot israelske myndigheter.

– Vi drøftet saken i regjeringen. Vi kom til at å hente Vanunu ut fra Israel, ville vært en aktiv handling rettet mot Israel. Det ville blitt feil i forhold til de utenrikspolitiske prosessene vi var engasjert i i Midtøsten, sier hun. (©NTB)

Personvernpolicy