Truslene hagler mot vestlige medier i Kina
Beijing (NTB-AP): Truslene begynte for to uker siden og var i hovedsak rettet mot utenlandske TV-kanaler, spesielt den amerikanske nyhetskanalen CNN.
Men kampanjen er blitt utvidet de siste dagene etter at mobiltelefonnummer og andre kontaktopplysninger for nyhetsbyrået The Associated Press (AP) og avisene The Wall Street Journal og USA Today ble lagt ut på internettsider, inkludert et militært chattested.
– Din amerikanske løshund
– Det kinesiske folk ønsker deg ikke velkommen, din amerikanske løshund, heter det i en e-post til AP.
– En av disse dagene skal jeg drepe deg, er teksten i en sms-melding.
De som sender meldingene eller ringer, sier de er vanlige kinesere, noe som ikke lar seg bekrefte.
Talsmenn for det kinesiske utenriksdepartementet, regjeringens informasjonskontor og Kinas politidepartement svarte verken på telefonhenvendelser eller telefakser sendt mandag for å få kommentarer til truslene.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNasjonalistisk bølge
Bølgen av rasende klager ser ut til å sammenfalle med utbrudd fra nasjonalistiske kinesere rettet mot utlendinger kanalisert gjennom mobiltelefoner og internett.
For tre år siden ble antijapanske demonstrasjoner organisert i fem-seks kinesiske storbyer for å uttrykke misnøye i historiske spørsmål der Japan ikke har tatt noe klart oppgjør med voldsomme overgrep mot kinesere under Japans okkupasjon av Kina.
Angrepene på utenlandske medier kommer bare fire måneder før rundt 30.000 utenlandske journalister er ventet til Kina og Beijing for å dekke OL.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTibet-lære
Kritikken dreier seg først og fremst om Tibet-spørsmålet. Kineserne lærer i skolen og innpodes stadig i regjeringskontrollerte medier at Tibet har vært under kinesisk styre i århundrer. Kinesiske investeringer og politisk reform har løftet Tibet ut av ekstrem fattigdom og forbedret levestandarden til folk betydelig, heter det også.
Artikkelen fortsetter under annonsenEn del tibetanere klager derimot over at Kinas styre har ført til tap av religionsfriheten, økonomisk tilsidesetting og utvanning og diskriminering av tibetanernes språk og kultur.
Demonstrasjonene i Tibets hovedstad Lhasa og Tibets naboprovinser fra midten av mars har fått stor utenlandsk mediedekning. Utenlandske demonstrasjoner har ofte rettet seg mot kinesiske ambassader. Feil er blitt gjort i vestlige medier, blant annet ble nepalsk politi identifisert som kinesisk politi på et bilde der demonstranter ble slått hardt ned i Nepals hovedstad Katmandu.
Var med til Tibet
AP, The Wall Street Journal og USA Today ble pekt ut som angrepsmål etter at de hadde vært med på en delegasjonsreise til Tibet som Kinas utenriksdepartement arrangerte og kontrollerte.
På en nettside spesielt innrettet mot å kritisere feil i vestlig mediedekning, heter det at de «produserer usanne nyheter om Tibet». Verken internettsiden eller regjeringskilder har pekt på konkrete feil i medienes rapportering.
Artikkelen fortsetter under annonsenUtenlandskorrespondentenes klubb i Kina har oppfordret medlemmene til å være mer oppmerksomme på egen sikkerhet etter truslene.
– Selv om du ikke har mottatt slike meldinger, bør utenlandske korrespondenter i Kina være oppmerksomme på de negative følelsene som er utløst av lokale oppfatninger om skjev dekning i vestlige medier, heter det i en uttalelse. (©NTB)