Fant 70 døende dyr

<p>Et forferdelig syn møtte Mattilsynet på en gård i Gudbrandsdalen i dag. Bildet viser ei avmagra søye.<br> </p>
Et forferdelig syn møtte Mattilsynet på en gård i Gudbrandsdalen i dag. Bildet viser ei avmagra søye.

31 døde og nærmere 70 døende sauer ble i går funnet på en gård i Nord Fron i Gudbrandsdalen. Dette er den tredje grove dyretragedien i distriktet på kort tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seniorinspektør i Mattilsynet, Knut Romsås Breden, ble møtt av et forferdelig syn da han kom til fjøset i Nord Fron i går kveld.

– Det var åtte binger med sauer. 29 søyer og to lam var allerede døde, og 13 søyer var så sterkt forkommet at de ikke klarte å stå. Resten av besetningen på 55 dyr var på beina, men alle var sterkt avmagret og hadde fått lite, eller ingen fóring i lang tid, forteller Breden til ABC Nyheter.

Han tror vanskjøtselen har foregått over flere måneder. Mattilsynet gikk straks i gang med avliving av dyrene som fortsatt var i live.

Tredje siden september

Dette er den tredje dyretragedien som blir oppdaget i Gudbrandsdalen siden september i fjor. Det første tilfellet var på en gård i Lom, hvor Mattilsynet fant 70 døde og døende sauer. Og i mars i år måtte ni storfe avlives i Skjåk. De ble funnet med møkk opp til buken og med inngrodd kjetting rundt halsen.
Breden i Mattilsynet understreker at dette er svært uvanlig.

– Før tilfellet i Lom er det flere år siden vi sist hadde en slik tragedie her i distriktet. Jeg har ingen god forklaring på dette, men jeg tror ikke dyreholdet i Gudbrandsdalen er dårligere enn andre steder, sier han.

Breden sier det er viktig at det blir fokusert på hva som kan være årsakene til slike tragedier. Han mener ett problem kan være at mange gårdbrukere er ensomme, og at det er et isolert arbeid.

– Tidligere var det helt omvendt, da var det alltid mange sammen i jordbruket. Slik er det ikke lenger, nå jobber bonden stort sett alene, og kanskje oppstår det lettere psykiske vansker, sier han.

Psykiske årsaker

Vanskjøtselen i Nord Fron ble oppdaget etter at politiet fikk inn en bekymringsmelding fra en bekjent av gårdbrukeren. Ifølge NRK ba bonden selv om psykiatrisk hjelp da politiet ankom gården i natt. Han er nå politianmeldt.
Seniorinspektør Breden kaller vanskjøtselen en personlig tragedie.

– Det er vanskelig å si noe om årsaker, men de færreste dyrevernsaker er på grunn av at folk går inn for å skade dyr, og jeg tror nok at det ligger psykiske årsaker bak dette, slår han fast.

Personvernpolicy