Diana utsatt for uaktsomt drap

<p>Diana og kjæresten Dodi Al-Fayed den kvelden de omkom i Paris. (Foto: Scanpix)</p>
Diana og kjæresten Dodi Al-Fayed den kvelden de omkom i Paris. (Foto: Scanpix)

Prinsesse Diana ble utsatt for uaktsomt drap, fastslår en britisk jury.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken:
*Prinsesse Diana, hennes kjæreste Dodi al-Fayed og sjåføren Henri Paul omkom i en bilulykke i Paris 31. august 1997. Livvakten Trevor Rees-Jones overlevde.

*Diana, som var 36 år gammel da hun døde, var skilt fra den britiske tronarvingen prins Charles. Dodis far Mohammed al-Fayed hevdet at paret ble drept på ordre fra kongehuset.

*Ifølge jurister er det er imidlertid aldri blitt ført noe troverdig bevis for denne påstanden. En britisk og en fransk gransking har slått fast at dødsfallet var en ulykke.

*Mandag kom en britisk jury fram til at denne ulykken skyldtes grov uaktsomhet fra sjåførens side. Fotografer som forfulgte bilen, får også sin del av ansvaret.

*Denne juryen har brukt nesten et halvt år på sin behandling av saken, og lyttet til over 250 forklaringer fra vitner fra mange land. Juryen har også besøkt ulykkesstedet i Paris.

(Kilder: Reuters, BBC)

Etter å ha behandlet saken i nesten et halvt år og lyttet til over 250 vitneutsagn, kom juryen fram til sin kjennelse mandag. Den legger deler av skylden for at Diana og hennes kjæreste Dodi al-Fayed omkom på sjåføren Henri Paul, som også døde.

Men paparazzifotografene som forfulgte bilen, må også ta sin del av ansvaret. Bare livvakten Trevor Rees-Jones overlevde, da limousinen de fire satt i traff en søyle i en veitunnel i Paris 31. august 1997.

Påvirket sjåfør

Både franske og britiske etterforskere hadde tidligere konkludert med at episoden var en tragisk ulykke og ikke noen sammensvergelse. Begge disse etterforskningene la skylden på Henri Paul, som satte seg bak rattet i påvirket tilstand.

Den britiske juryen som har gransket saken på ny, sa seg enig i at dette var en viktig medvirkende årsak til ulykken. Men paparazzifotografene medvirket også, ved å drive en hensynsløs jakt på Dianas og Dodis Mercedes, heter det i kjennelsen.

Dodis far, rikmannen Mohamed al-Fayed, har hevdet at paret ble drept av britiske etterretningsfolk på ordre fra hoffet ved Buckingham Palace. Al-Fayed så sint ut da han fikk høre mandagens kjennelse, meldte nyhetsbyrået Reuters.

Ikke enstemmig

Mandagens kjennelse var ikke enstemmig, meldte nyhetsbyrået DPA: Ni medlemmer skal ha stemt for uaktsomt drap, mens to var av en annen oppfatning. Granskningens leder, dommer Scott Baker, hadde gitt juryen ordre om å se bort fra overlagt drap som dødsårsak.

– Denne teorien er blitt gransket i minste detalj, og har vist seg å være helt uten grunnlag, sa dommeren i forrige uke. Han avviste blankt al-Fayeds antydninger om at Dianas svigerfar, dronning Elizabeths ektemann prins Philip, ga ordre om drap på Diana og Dodi.

Dommeren takket juryens medlemmer og sa at de nå er fritatt for å gjøre jurytjeneste mer så lenge de lever. Den nye etterforskningen som nådde sin avslutning med kjennelsen mandag, kan ha kostet britiske skattebetalere over ti millioner pund eller vel 100 millioner kroner. (©NTB)

Personvernpolicy