Åpen for alle - alltid

Løgnenes teaterpremiere i Molde

Her skuespillerne Vivi Sunde som Rie i erkjennelsens øyeblikk, og Peter Alexander Kolstad Norum som José i Pietà av Astrid Saalbach som har Norgespremiere på Teatret Vårt  9. april. (Foto: Scanpix)
Her skuespillerne Vivi Sunde som Rie i erkjennelsens øyeblikk, og Peter Alexander Kolstad Norum som José i Pietà av Astrid Saalbach som har Norgespremiere på Teatret Vårt 9. april. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen spøk for en gift, middelaldrende kvinne å våkne opp på et hotellrom med en ung, fremmed mann i dobbeltsenga.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er akkurat dette som skjer i «Pietà» som har norgespremiere ved Teatret Vårt i Molde 9. april. Stykket er skrevet av Astrid Saalbach og hadde sin urpremiere på Stockholms Stadsteater i desember 2006.

Rie er en karrierekvinne som setter pris på et glass rødvin i ny og ne, men aldri før har hun opplevd maken til tømmermenn som denne morgenen. Hendene skjelver og det verker i pannen. Til alt overmål ligger det en mann i sengen ved siden av henne.

Monolog

Det er teatersjef Carl Morten Amundsen ved Teatret Vårt som har regien på denne oppsettingen. Han sier til NTB at veldig mange teatre rundt omkring i Europa kommer til å spille stykket i tiden som kommer.

– Det handler på en måte om den prisen en kvinne må betale for å satse på karriere. Kanskje er løgnen og livsløgnen et nødvendig redskap? I alle fall er Rie en fabelaktig flink løgner, sier Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det ligger to mennesker i sengen, er det i stor grad en monolog som varer i en time og tjue minutter, der Vivi Sunde bærer hele stykket.

– Det er ganske krevende. Det er bare deg hele tiden. Du har ingen å spille på lag med, sier Vivi Sunde til NTB.

Ble utsatt

Hun har hatt stemmeproblemer. Norgespremieren skulle ha vært før påske men måtte utsettes. Nå er den erfarne skuespilleren klar for en av sine største utfordringer.

– Vi har vel litt av dette alle, at vi blander illusjon og virkelighet av og til, sier Sunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rie er ressurssterk, intelligent og høyt oppe i næringslivet. Hun sliter med å måtte være vellykket hele tiden. Kvinnelige sjefer kan ikke mislykkes. I dette stykket, som er et slags oppgjør med feminismen fra Astrid Saalbachs side, vikler hun seg inn i en situasjon som er så ekstrem at hun møter veggen, brått og brutalt. Hun blir nødt til å gjøre noe med tilværelsen sin.

Scenografien er det den kommende teatersjefen ved Rogaland Teater, Arne Nøst som har laget. Rogaland Teater har spilt stykker signert Astrid Saalbach flere ganger, og det spørs om ikke «Pietà» blir en av Nøsts første oppsettinger. (©NTB)