Mugabe spiller igjen på rasemotsetninger

<p>I Zimbabwes hovedstad Harare går livet sin vante gang, mens folk venter i spenning på neste utspill fra president Robert Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai. Her passer politiet på folk som står i kø for å gå på fotballkamp. (Foto: Reuters / Philimon Bulawayo / SCANPIX) </p>
I Zimbabwes hovedstad Harare går livet sin vante gang, mens folk venter i spenning på neste utspill fra president Robert Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai. Her passer politiet på folk som står i kø for å gå på fotballkamp. (Foto: Reuters / Philimon Bulawayo / SCANPIX)

President Robert Mugabe utroper hvite bønder til Zimbabwes fiende nummer én – en strategi han trolig håper vil sikre ham større oppslutning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zimbabwes innbyggere fikk heller ikke mandag vite resultatet i presidentvalget for snart halvannen uke siden. Først tirsdag vil en domstol i Harare beslutte om valgkommisjonen må offentliggjøre resultatene, slik opposisjonen krever.

I stedet kom nyheten om at Mugabes menn har angrepet flere gårder i provinsen Masvingo sør for hovedstaden. Alle gårdene har hvite eiere.

I det som trolig er et forsøk på å sanke stemmer foran en eventuell ny runde i presidentvalget, nører Mugabe igjen opp under hatet til landets hvite storbønder.

– Jorda må fortsatt være vår. Jorda er vår, vi må ikke tillate at den igjen blir overtatt av de hvite, sier Mugabe ifølge den statskontrollerte avisa Herald.

En talsmann for regjeringspartiet ZANU-PF anklager samtidig opposisjonen for å ville gi jorda tilbake til de hvite bøndene.

– Målet deres er å skape kaos når det gjelder striden om land, sier talsmann Patrick Chinamasa.

– Blir betalt

Minst åtte gårder skal ha blitt angrepet søndag, og også mandag ble det meldt om aksjoner i regi av Mugabes såkalte «krigsveteraner». Situasjonen er svært spent, ifølge storbøndenes interesseorganisasjonen The Commercial Farmers.

– Folk blir betalt for å utføre ønskene fra øverste hold. Dette er kun basert på rase. Vi burde leve i et land med harmoni, men statlige medier fremmer rasehat, sier leder Trevor Gifford, til nyhetsbyrået AFP.

Aksjonene minner om Mugabes handlemåte etter at han for åtte år siden tapte en folkeavstemning som skulle gitt ham mer makt.

Den gang ble om lag 4.000 gårder, som var eid av hvite, angrepet. Målet var at jorda skulle overtas av svarte, men på grunn av manglende kunnskap og organisering, ble mye av jorda liggende brakk. Nå er det færre enn 400 hvite bønder igjen i landet.

– Katastrofereform

Reformen er senere blitt stemplet som en katastrofe for Zimbabwes økonomi. I løpet av sju år ble jordbruksproduksjonen mer enn halvert, og Zimbabwe må nå importere mais fra nabolandene.

Den store økonomiske krisen har fått mange i Zimbabwe til å vende ryggen til Mugabe, som har vært landets leder i 28 år.

Opposisjonens kandidat Morgan Tsvangirai hevder å ha vunnet presidentvalget med over 50 prosent av stemmene. Han var mandag i Sør-Afrika, der han trolig forsøker å få støtte til kravet om at Mugabe må gå av.

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki sa i helgen at situasjonen i Zimbabwe er mulig å håndtere, og at verdenssamfunnet ikke trenger å gripe inn. (©NTB)

Personvernpolicy