Paris forberedt på bråk rundt OL-ilden

Sent søndag kveld ankom OL-fakkelen den franske hovedstaden. Det ventes mer bråk for fakkelen når den skal fraktes gjennom gatene i Paris. Foto: scanpix<br><p> </p>
Sent søndag kveld ankom OL-fakkelen den franske hovedstaden. Det ventes mer bråk for fakkelen når den skal fraktes gjennom gatene i Paris. Foto: scanpix
 

Sent søndag kveld ankom OL-fakkelen den franske hovedstaden etter å ha vært sentrum for kaos og sammenstøt i London tidligere på dage uten at noe skal tilstøte den. IOK-presidenten ber nå Kina om å lø

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– IOK har uttrykt sin alvorlige bekymring og bedt om en rask og fredelig løsning på konflikten i Tibet, sa IOK-president Jaques Rogge i Beijing søndag. Han understreket også at all vold er uforenlig med verdiene til fakkelstafetten og OL.

Samtidig fordømmer Rogge alle forsøk på å ramme fakkelstafetten, og sier at «vold ikke er forenlig med de olympiske verdier».

Politi på rulleskøyter

Sent søndag kveld ankom OL-fakkelen den franske hovedstaden etter å ha vært sentrum for kaos og sammenstøt i London tidligere på dage. Foto: ScanpixSent søndag kveld ankom OL-fakkelen den franske hovedstaden etter å ha vært sentrum for kaos og sammenstøt i London tidligere på dage. Foto: Scanpix

Sent søndag kveld ankom OL-fakkelen den franske hovedstaden etter å ha vært sentrum for kaos og sammenstøt i London tidligere på dagen. Mandag skal fakkelen løpes gjennom sentrumsgatene i Paris, og franske myndigheter satser hardt på at bråket i London søndag ikke skal gjenta seg.

Stafetten starter fra Eiffel-tårnet klokka 12.35, og 80 løpere skal frakte fakkelen langs Champs-Élysées, under Triumfbuen, over Seinen, rundt om langs venstre bredd, før den til slutt ender ved Charlety stadion. Underveis langs den 28 kilometer lange løypa vil 400 politifolk på motorsykler, på rulleskøyter og til fots passe på fakkelen og løperne. Slik skal de hindre demonstranter i å komme nær OL-ilden, skriver avisa Le Figaro på sine nettsider.

I tillegg er ytterligere 2.600 politifolk involvert i sikkerhetsarrangementet. Fakkelen og løperne blir beskyttet av en 200 meter bred sperring, mens politibåter patruljerer Seinen. I luften vil et politihelikopter ha full oversikt, mens ridende politi står klar på mange gatehjørner, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Varsler aksjoner

Flere grupper, deriblant den franskbaserte Reportere uten grenser (RSF), har varslet om aksjoner og demonstrasjoner i forbindelse med fakkelstafetten. Ifølge RSF skal det skje noe «spektakulært».

Generalsekretær i RSF, Robert Ménard, har sendt ut en oppfordring der han ber alle parisere om å møte opp ved Eiffel-tårnet mandag formiddag.

OL-ilden ble tent i Aten 24. mars, og reiser nå rundt om i verden før den til slutt skal ende ved OL-stadion i Beijing der OL starter 8. august.

Boikott

Brudd på menneskerettighetene i Kina, og ikke minst Kinas harde grep mot protestene i Tibet, har ført til mange krav om å boikotte hele eller deler av sommer-OL. I Frankrike har president Nicolas Sarkozy sagt at han ikke utelukker å boikotte åpningsseremonien.

Kina fordømmer alle demonstrasjoner mot fakkelstafetten og kaller dem ondsinnet.

– Demonstrasjonene i London var resultatet av noen få tibetanske separatister som forsøker å sabotere den fakkelstafetten, sier Sun Weide, talskvinne for den kinesiske OL-komiteen, ifølge BBC.

Over 30 personer ble pågrepet etter opptøyene i London søndag. (©NTB)

Personvernpolicy