Holder fortsatt valget hemmelig

Disse menneskene flykter fra Zimbabwe til Sør-Afrika. Foto: Scanpix/AP.
Disse menneskene flykter fra Zimbabwe til Sør-Afrika. Foto: Scanpix/AP.

Valgresultatene i Zimbabwe var mandag morgen fremdeles ikke offentliggjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(AFP/HARARE:) Zimbabwe ventet mandag fremdeles på resultatet av opposisjonens forsøk på å få landets høyesterett til å tvinge frem en offentliggjøring av valgresultatene.

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai (56) hevder seier etter presidentvalget 29. mars, men regjeringspartiet Zanu-PF sier det ikke finnes noen klar vinner og ønsker en ny valgomgang.

Et vedtak fra domstolen var ventet i løpet av mandag formiddag.

Statlige medier melder at regjeringspartiet avviste en tilnærming fra opposisjonspartiet, som foreslo en koalisjonsregjering. Partiet skal også kreve en nytelling av stemmene.

I mellomtiden har landets krigsveteraner, som støtter den sittende presidenten Robert Mugabe og ledet voldelige angrep mot farmer eid av hvite i begynnelsen av dette tiåret, forsøkt å innta flere av de få gjenværende farmene som fortsatt eies av hvite. De fleste av dem ble slått tilbake av politiet.

Hittil har valgetterspillet stort sett pågått i fredelige former, men angrepene mot farmene tjener som en påminnelse om volden som fulgte Mugabes forrige valgnederlag da han tapte en folkeavstemning om presidentembetets makt i 2000.

Mugabe har regjert Zimbabwe siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1980 og har forsøkt å nøre opp under rasemotsetninger og diskreditere opposisjonens som Vestens lakeier som ønsker å reversere hans jordreformer.

- Jorda må forbli i våre hender. Jorda er vår og må ikke tillates å falle tilbake i de hvites hender, sa Mugabe mandag, ifølge den statlige dagsavisen Herald.

Presidentens kritikere gir Mugabes jordreformer, som ble intensivert etter at han tapte folkeavstemmingen i 2000, skylden for landets økonomiske sammenbrudd.

Med en arbeidsledighet på 80 prosent og sekssifret inflasjon har nærmere en tredjedel av landets 13 millioner innbyggere forlatt Zimbabwe på jakt etter jobber og matvarer.

Opposisjonslederen Morgan Tsvangirai var mandag i Sør-Afrika for private møter.

Personvernpolicy