Uenige -men skiltes som gode venner

<p>Foto: Scanpix </p>
Foto: Scanpix

Presidentene George W. Bush og hans russiske vert Vladimir Putin skiltes som gode venner, men er langt fra enige om rakettskjoldet som USA vil bygge i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjemien mellom de to stemmer. Og de har arbeidet nært sammen de siste sju åra, selv om de langt fra har vært enige i alle viktige spørsmål. Men både Bush og Putin skal ha uttalt seg i positive vendinger om rakettskjoldet.

Ifølge nyhetsbyrået AFP snakket Bush på den felles pressekonferanse om «et gjennombrudd» i spørsmålet om rakettskjoldet etter at Putin skal ha dempet sin motstand noe mot de amerikanske planene om et rakettforsvar i Europa.

Amerikanerne tviholder på at dette rakettsystemet, som skal utplasseres i Polen og Tsjekkia, er rettet mot atomtrusler fra land som Iran. Men Kreml argumenterer med at dette rakettskjoldet vil svekke Russlands atomforsvar.

Viss bevegelse

Putin er fortsatt motstander av et rakettskjold, men kunne likevel si på pressekonferansen at han var forsiktig optimistisk til utsiktene for å finne fram til en avtale.

– Det har vært en viss bevegelse i positiv retning under disse samtalene i Sotsji, sa Putin og la til: – Nå lytter i alle fall amerikanerne når vi kommer med våre bekymringer.

Samtalene i Sotsji denne helgen var avskjedsmøtet mellom de to statslederne, og det blir nå opp til deres etterfølgere å arbeide videre med rakettskjoldet. Russiske analytikere og tjenestemenn ser ikke bort fra at partene vil møtes på halvveien og ende opp med å samarbeide om rakettforsvaret.

Bush møtte også Russlands nye president Dmitrij Medvedev, som overtar statsroret 7. mai. Bush sa han ser fram til å bli bedre kjent med den nye Kreml-lederen.

– Mitt første inntrykk av Medvedev er positivt. Han ser ut til å være en oppvakt fyr, sa Bush som la til at også Medvedev ser fram til å styrke forholdet mellom de to landene ytterligere.

Samarbeid

Amerikanske tjenestemenn legger vekt på den nye tonen som Putin la an under samtalene i Sotsji. Her var det lite igjen av de truende undertonene som kom til uttrykk på NATO-toppmøtet i Bucuresti i forrige uke.

I felleserklæringen fra toppmøtet i Sotsji heter det at partene legger vekt på storstilt samarbeid mellom Moskva og Washington for å løse problemene med rakettskjoldet.

– Begge parter er interessert i å finne fram til et system for å stanse mulige rakettrusler, men dette arbeidet må skje mellom Russland, USA og Europa som likeverdige partnere, heter det.

– Dette er helt nye formuleringer fra to presidenter som ser betydningen av å stå sammen. Russerne har nå innsett at når du ikke kan bekjempe noen, så slå deg sammen med dem, sier analytikeren Aleksej Malasjenko fra Carnegie Center i Moskva.

Hyggelig tone

Bush legger vekt på å beholde en hyggelig tone, selv når man er dypt uenig. – Du er ikke redd for å si meg hva du tenker, og når alt er sagt, kan vi gi hverandre hånden og skilles som venner, sa Bush henvendt til sitt vertskap i Sotsji.

Putin ville ikke være mindre hyggelig og snakket varmt om «George». – Jeg har alltid satt pris på hans menneskelige kvaliteter: ærlighet, åpenhet og evnen til å lytte til motparten, sa Putin ved avslutningen av Sotsji-møtet.

Kjemien mellom de to presidentene har stemt godt, og Bush er åpenbart innstilt på at dette gode forholdet skal videreutvikles. Kjemien til Medvedev ser også ut til å stemme, men om Medvedev og USAs nye president fra januar neste år vil gå overens, gjenstår å se. (©NTB)

Personvernpolicy