Mange ringer Hjelpelinjen om nettpoker

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste telefonene til Hjelpelinjen for spillavhengige gjelder nettpoker. Rollespillet World of Warcraft ligger på andreplass blant henvendelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Trond Aspeland i Hjelpelinjen domineres begge disse nettspillene av gutter i tenårene og unge menn.

– De som driver med nettpoker er litt eldre enn de som spiller World of Warcraft (WoW). Det har nok noe å gjøre med at ungdommer har større økonomisk frihet når de passerer 18 års alder. Spillerkulturen blant dem som driver med nettpoker, utgjøres også av folk som er litt eldre enn de som driver med WOW, som ikke er noe pengespill, sier Aspeland til NTB.

Det spillet som kommer på tredjeplass når det gjelder henvendelser til Hjelpelinjen, er oddsspill.

– I oddsspill er det en god del kvinner som er med, og her finner vi også et større innslag av deltakere fra folk flest, sier Aspeland.

Gir status

Åtte av ti henvendelser som ikke omfatter pengespill, er henvendelser om WOW. Man regner med at det er 70.000 som driver med dette spillet i Norge og på verdensbasis skal det være åtte millioner brukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med strategiske krigs- og skytespill som Counterstrike, Battlefield og Call of Duty, er WoW et spill som kan engasjere deltakerne slik at de utvikler spilleavhengighet.

– Det er kult å spille nettpoker, og kult å være god i WOW, det gir status. Du kan begynne som «menig» på bunnen og ende som «befal» i en verdenskultur, sier Aspeland.

På nettet finnes som kjent ikke nasjonsgenser, man kan sette sammen spillelag som går på tvers av landgrenser over hele kloden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av skaftet

Og ungdommer kan bli helt oppslukt av disse spillene som er globale i sitt omfang. De trekker seg tilbake til gutterommene der de lever i en verden som nærmest er isolert fra hverdagen. Døgnet snus opp ned fordi mye av spillingen foregår om natta, spillerne deltar ikke i familiens måltider, skolen skulkes og kuttes etter hvert ut. Og mens guttene lever sitt isolerte spilliv, vokser fortvilelsen hos foreldrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som spiller, har ikke noen opplevelse av at dette kan være farlig. Og det er foreldre, fortvilte mødre som ringer oss. De ser at den oppdragelsen de har gitt barna sine, er gått helt av skaftet. Men foreldre gir ofte etter for barnas oppførsel og strekker seg veldig langt for å kompensere for at barna isolerer seg, sier Aspeland.

Mat via vinduet

Han forteller at ungdommer som er blitt hektet på nettspill, tipser hverandre om hvordan de kan installere mikrobølgeovner på rommet slike at de slipper å forlate det når de skal spise.

– Her om dagen hørte jeg om en som også hadde kuttet ut mikroen, og i stedet fikk levert ferdigmat gjennom gutteromsvinduet, sier Aspeland.

Han understreker at dette ikke er standard praksis blant spillerne, men at historien viser hvor langt spilleavhengigheten og isolasjonen fra hverdagen kan komme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behandling

Spillavhengighet hos hjemmeboende ungdommer blir en sak som berører hele familien, men ikke bare familien, skolen trekkes inn i bildet på grunn av skulk og fravær.

Til nå har det vært lite hjelp for familier med spillavhengige barn. Men det skjer ting på dette området, ifølge Aspeland. For å hjelpe trekker, man inn familievernkontorer, helsesøstre, barne- og ungdomspsykiatri (BUP) og spesialpedagoger ved skolene. (©NTB)