Avviser samlingsregjering

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai beskylder president Robert Mugabe for å planlegge vold for å omgjøre valgresultatet og bli sittende som presdent. (Foto: Scanpix)<p> </p>
Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai beskylder president Robert Mugabe for å planlegge vold for å omgjøre valgresultatet og bli sittende som presdent. (Foto: Scanpix) 

Partiet til Zimbabwes president Robert Mugabe avviser en dannelse av samlingsregjering med opposisjonen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge et høytstående medlem av Mugabes parti ZANU-PF kom forespørselen om å danne en samlingsregjering i forrige uke.

– Vi ble kontaktet av to medlemmer fra opposisjonsleder Morgan Tsvangirais parti MDC, hevder Patrick Chinamasa, som var justisminister i Zimbabwe fram til valget i landet forrige lørdag.

MDC nekter på sin side for å ha tilbudt seg å danne samlingsregjering med ZANU-PF.

Ber Mugabe trekke seg

Morgan Tsvangirai ba lørdag president Robert Mugabe om å trekke seg og anklager ham for å planlegge vold og fusk for å klamre seg til makten.

Ifølge avisa Sunday Mail har Zimbabwes regjeringsparti ZANU-PF bedt valgkommisjonen om ikke å offentliggjøre resultatene av presidentvalget og foreta en ny opptelling av stemmene, angivelig fordi det er oppdaget feil under opptellingen.

Opposisjonen hevder at en omtelling av stemmene er ulovlig.

Avisa kom ut kort tid etter at Tsvangirai lørdag kveld beskyldte president Robert Mugabe for å mobilisere såkalte krigsveteraner for å «drive krig mot folket», og for å ville omgjøre resultatet av presidentvalget i forrige uke.

Han sa også at myndighetene er i ferd med å trykke opp mer penger for å finansiere vold og uro i perioden fram til annen omgang av valget.

Opposisjonspartiet MDC mener at Tsvangirai vant valget og at en ny omgang mellom ham og Mugabe er unødvendig.

Preget av vold

På pressekonferansen lørdag sa Tsvangirai at det er urettferdig å kreve en ny valgomgang fordi oppkjøringen til en slik ny omgang vil bli preget av vold og press mot velgerne.

Som enda et tegn på at regjeringen forbereder seg på å slå ned folkeviljen, sperret væpnet politi lørdag veien til tinghuset for representanter for opposisjonen som ønsket å anlegge sak for å kreve at resultatene av presidentvalget blir offentliggjort.

Fredag marsjerte flere hundre væpnede såkalte krigsveteraner gjennom sentrum av Harare, åpenbart med formål å skremme, og væpnet politi arresterte to utenlandske journalister og raidet et kontor tilhørende MDC.

– Mugabe må akseptere at landet trenger å gå framover. Han kan ikke holde landet som gissel. Han er problemet, ikke løsningen, sa Tsvangirai.

Vunnet

Offisielle tall viser at MDC har vunnet flertall i nasjonalforsamlingen, og at ZANU-PF har tapt. Det tapet er det verste for Mugabe i de 28 årene han har vært president.

Loven krever at det holdes en ny valgomgang innen 21 dager dersom ingen av kandidatene får rent flertall, men diplomater i Harare sier at Mugabe planlegger å utsette annen omgang til 90 dager etter valget.

Regjeringen krever også ny opptelling av en del valgkretser. (©NTB)

Personvernpolicy