Dutty wine – dansen som dreper

<p>Dutty wine består blant annet av roterende hodebevegelser. Bevegelsene kan forårsake døden dersom man ikke er øvet. Foto: Fritz Langmann</p>
Dutty wine består blant annet av roterende hodebevegelser. Bevegelsene kan forårsake døden dersom man ikke er øvet. Foto: Fritz Langmann

Dutty wine er dansen leger advarer mot, jentene elsker og gutta elsker å se på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den livsfarlige dansen oppsto på Jamaica for vel halvannet år siden. Siden den tid antas det at Dutty wine har forårsaket tre dødsfall. Kilder i dansemiljøet forteller at dansen nå har nådd Norge og at det danses Dutty wine på flere klubber i Oslo.

Dutty wine er egentlig ikke en komplett dans, snarere et sett bevegelser som kan inngå i andre danser. Det handler om voldsomme kast på hode og nakke på dansegulvet i takt med musikken. Det er stort sett bare jenter som gjør bevegelsene.

Jeg vil advare folk mot å gjøre dette uten trening og instruksjon. Fra det internasjonale miljøet kjenner jeg til tre dødsfall, og det må vi ta alvorlig. Navnet Dutty wine (dirty wind) stammer fra en låt av dancehall-artisten Tony Matterhorn. Dansen har siden opprinnelsen høsten 2006 spredd seg som en farsott i klubbmiljøer i Storbritannia, USA, Europa og nå også Skandinavia.

Falt om på dansegulvet

I dag antas det at Dutty wine har forårsaket tre dødsfall. Det første skjedde i Spanish Town på Jamaica i oktober 2006, da en ung jente falt om på dansegulvet mens hun gjorde Dutty wine-bevegelsene i en dansekonkurranse. Obduksjonen senere konkluderte med at dødsårsaken var voldsom overbelastning på hode og nakke.

- Det danses mye Dutty wine på klubbene i Oslo, men det virker som om nordmenn holder litt igjen sammenlignet med det mest ekstreme, sier leder av dansecrewet Tabankacrew, Thomas Trestø, til ABC Nyheter.

Allikevel møter Thomas folk som klager over smerter.

- Da ber jeg dem først kontakte kiropraktor og så ta et kurs, sier han.

- Jeg vil advare folk mot å gjøre dette uten trening og instruksjon. Fra det internasjonale miljøet kjenner jeg til tre dødsfall, og det må vi ta alvorlig. At folk pynter det lange håret med gjenstander som gjør hodet tyngre, gjør at man blir ytterligere utsatt for skader. Afrikanere og jamaicanere som har tradisjon og øvelse i denne type danser er mindre utsatt.

Diskuterer forbud

Allerede før det første dødsfallet advarte leger mot dansen, uten at det ser ut til å ha hatt annen effekt enn at originalvideoen som viste dansen ble fjernet fra YouTube. Ellers finnes det på YouTube atskillige etterligninger, samtidig som diskusjonen rundt dansen går hett i en rekke fora på nettet.

Forbud har vært diskutert, men så langt blitt vurdert som umulig å håndheve.

I Elfenbenskysten i Afrika bekymrer en annen dansefarsott leger, ifølge VG Nett. Vi snakker om trenddansen bobaraba (stor rumpe), som blant innebærer ekstrem risting med bakenden. Her anses det som attraktivt med stor rumpe og store bryster, noe som gjør at mange unge kvinner i Elfenbenskysten kjøper preparater på svartebørs for å øke omfanget på brystene og rumpa.

Legene i landet er nå bekymret for bruken av de ikke-godkjente preparatene. Mange medfører ekstrem vekst av bryster og rumpe som igjen fører til økt belastning og skader på ryggen.

Personvernpolicy